Linn innustab lapsi lugema

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Marek Pihlak

Valga linnavalitsus kinkis ka sellel aastal jõuludeks lasteaedadele ja koolidele raamatuid, andis teada linnavalitsuse avalike suhete spetsialist Hele Heletäht. Teoseid sai ostetud rohkem kui 700 euro eest.

«Eesmärk on innustada lapsi juba varases eas raamatuid lugema. Neist saab häid mõtteid, lugemine laiendab silmaringi, suurendab loovust ja kujutlusvõimet ning sõnavara, aga kõige olulisem on, et lugemine arendab keelt ja verbaalset mõtlemist,» sõnas linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti juhataja Anneli Rants.

Lasteaedadesse jõuavad teosed, kus sees palju lõbusaid ja harivaid eakohaseid küsimusi ning vastuseid teemadel meid ümbritsevast elust. Näiteks, kas oleme alati valmis vastama, kui lapsed küsivad, kuidas kõdi meid naerma ajab, kuidas beebid ema kõhus pissivad või kuidas kanad mune teevad? Neist raamatutest saab abi.

Lisaks on lasteaedadele kingiks mängukooliraamatud kõikidele mudilaste vanuseastmetele mõtlemis- ja tunnetusprotsesside arendamiseks ning need teosed on head tööjuhised ka õpetajatele.

Põhikoolidele ja gümnaasiumile valiti Rantsi sõnul suured illustreeritud sõnaraamatud. Need on mitmekeelsed multifunktsionaalsed teatmeteosed, kus rohkem kui 1000 illustreeritud lehekülge pakuvad avastamisrõõmu ning sõnade otsimist hõlbustab viiekeelne register.

Gümnasistidele mõeldes on valikus äsja ilmunud «Maailma ajalugu», mis annab ülevaate tähtsamatest ajaloosündmustest ja ajaloolistest isikutest. Raamatus käsitletakse kogu maailma ajalugu terviklikult alates esiajaloost kuni nüüdisajani. Poliitiline ajalugu on põimitud ajastute majandus-, sotsiaal- ja kultuurieluga ning see annabki õpilasele võimaluse mõista tervikut ja aru saada, kuidas teatud sündmused on omavahel seotud.

Leiutamisest ja avastustest huvitunud õpilastele pakub kindlasti huvi ja inspiratsiooni raamat «Leiutised, mida ei osatud oodatagi».

Valga gümnaasiumi direktori Andrus Murumaa sõnul oli valik nii hea, et mõne nendest raamatutest võtaks ta lausa oma öökapiraamatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles