Uhke postipoiss sõitis kord maanteel...

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õie Koonik pole kõrgest east hoolimata elurõõmu kaotanud, pigem vastupidi.
Õie Koonik pole kõrgest east hoolimata elurõõmu kaotanud, pigem vastupidi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga kesklinnas asuv ajalooline kreisi ametiasutuste hoonetekompleks sai hiljuti tulekahjus rängalt räsida ning seetõttu on kannatada saanud ka hoonete muinsusväärtus. Et ka elavad mälestused lootusetult ajahõlma ei vaoks, otsisime üles 95aastase vanaproua, kes teab rääkida lugusid ajast, mil kompleksis muu hulgas postijaam asus.

Tartu Ülikoolis ajalugu õppides olen kokku puutunud mitmesuguste allikatega – nii käsikirjade, dokumentide, teatmeteoste kui palju muuga. Eriti põnevad on aga suulised allikad: inimesed meie ümber. Ajaloolasena peab aga arvestama, et sellised allikad kipuvad aja jooksul hääbuma, mistõttu tuleb nad aegsasti üles otsida.

Ühe sellise toreda inimese leidsimegi Valgamaalt Soorust. Elujõudu täis ja naerusuine Õie Koonik oli lahkesti nõus rääkima, mida tema sellest Valga ajaloolisest hoonetekompleksist teab ja mäletab. Kuulates 95aastast naist, meenusid mulle Juhan Liivi sõnad, mistõttu ma ajalugu kunagi üldse õppima läksin: «Kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles