Arstid: riigi plaanid süvendavad ebavõrdsust arstiabi kättesaadavuses

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgas saab arstiabi haiglast, kus on nii pere- kui ka eriarstid.
Valgas saab arstiabi haiglast, kus on nii pere- kui ka eriarstid. Foto: Priit Luts

Arstide liidu hinnangul pikendavad valitsuse ja haigekassa plaanid ravijärjekordi ning süvendavad ebavõrdsust eriarstiabi kättesaadavuses, rikkudes sellega ravikindlustuse aluseks olevat solidaarsuspõhimõtet.

"Haigekassa vähendab üldhaiglate ambulatoorse eriarstiabi lepinguid. Kuigi tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski  väidab, et muudatused on tühised ja lepingute kohandamine ei vähenda eriarstiabi mahtu haigekassa eelarves, vähendati eelarve teiseks lugemiseks eriarstiabi kulusid 7,5 miljoni euro võrra," kirjutab Eesti Arstide Liit enda pöördumises. "Võrreldes tänavuse aastaga on kärbitud nii ambulatoorsete kui statsionaarsete ravijuhtude arvu."

"Arstide liit on kõigile viiele ministrile, kes on viimase kolme aasta jooksul tervishoidu juhtinud, teinud ettepaneku kehtestada arstiabi kättesaadavuse riiklikud miinimumstandardid ja tagada nende täitmine kogu Eestis, sõltumata inimeste elukohast ja majanduslikust olukorrast," ütles liidu president Lembi Aug.

Arstide liit peab patsientidele võrdselt oluliseks nii eriarsti- kui ka perearstiabi. Eriarstiabi vastuvõttude rahastamise vähendamisel maakonnahaiglates peavad paljud patsiendid sõitma arsti juurde Tallinna või Tartusse. Eriarsti juurde pääsemine hakkab veelgi enam sõltuma patsiendi elukohast ja rahalistest võimalustest. Puudub analüüs, kas praegused transpordiolud niisugust patsiendirännet võimaldavad ja kuidas see mõjutab inimeste toimetulekut.

Arstide liidu sõnul ei ole arvutatud, kui palju läheb kaduma tööpäevi, sest lapsi, eakaid ja puuetega inimesi peavad saatma pereliikmed. Vastuseta on küsimus, kuidas suurem hulk patsiente regionaalhaiglatesse ravile pääseb, kui seal on juba praegu kõige pikemad järjekorrad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles