Ühisnädal toob maakondadesse kodanikupäeva

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, 26. novembril tähistatakse kodanikupäeva. Kodanikualgatust ja kodanikuühiskonda tutvustaval üle-eestilisel ühisnädalal leiab aset mitmeid kodanikuühiskonnale pühendatud sündmusi, et tõsta esile tegusate ja ettevõtlike inimeste panust Eesti ühiskonna arengusse.

Hiiumaa, Põlvamaa ja Raplamaa tunnustavad kodanikuühiskonna parimaid, Valgamaal on kodanikupäeva viktoriin ja väljastatakse õpilastele vabatahtlike passe, Harjumaal ja Pärnumaal kogutakse koos noortega Eestile tulevikulugusid, Viljandis peetakse kodanikuühenduste ümarlauda, Lääne-Virumaal joonistavad lapsed «sädeinimesi» ja Hiiumaal tähistatakse kodanikupäeva Sõru muuseumis.

Täna kuulutab kultuuriminister Indrek Saar välja ka aasta kodaniku 2015 ja siseminister Hanno Pevkur annab üle kodanikupäeva aumärgid. Aasta kodaniku tiitliga tunnustab kultuuriministeerium tegusaid ning Eesti ühiskonda panustanud ettevõtlikke inimesi, kes seostuvad kodanikupäeva motoga, mis igal aastal on keskendunud kindlale teemale. Tänavu oli kodanikupäeva moto «Muusika ühendab».

Aasta kodaniku tiitlit antakse välja alates 2003. aastast. Kodanikupäeva aumärgiga tunnustab siseministeerium vastutustundlikke ja hoolivaid inimesi, kes edendavad kodanikukasvatust, väärtustavad kodanikuteadvust või teevad vabatahtlikku tööd oma kogukonnas. Aumärki antakse välja alates 1998. aastast.

Kodanikupäeva tähistatakse 26. novembril, kuna sel päeval 1918. aastal andis Maanõukogu välja määruse Eesti kodakondsuse kohta. Kodanikupäev on pühendatud kõigile Eesti kodanikele ja kodanikuks pürgijatele. Sel päeval juhitakse tähelepanu kodanikutundele ning kodaniku õigustele ja kohustustele.

Ühisnädal on kodanikualgatust ja kodanikuühiskonda tutvustav nädal, mis toimub kolmandat korda ja leiab aset novembri viimasel nädalal 23.–29. novembril, kodanikupäeva lähistel. Seda korraldavad maakondlikud arenduskeskused koostöös Kodanikuühiskonna Sihtkapitali, külaliikumisega Kodukant ja teiste arvukate partneritega.

2014. aastal viidi ühisnädala käigus läbi 200 sündmust, millest võttis osa umbes 10 000 inimest. Need sündmused toimusid igas maakonnas ja neid korraldas kokku üle kuuekümne organisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles