Külaelu vedur saab aumärgi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Lõhmus
Kalev Lõhmus Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Neljapäeval tähistatakse taas kodanikupäeva ja juba 18. aastat järjest annab siseministeerium sel puhul välja kodanikupäeva aumärke. Sel korral tuleb 15 aumärgi seast üks ka Valgamaale – Palupera vallas asuva Nõuni kultuurimaja arendusjuhile Kalev Lõhmusele.

Lõhmuse kandidatuuri esitas Valga maavalitsus, kes põhjendas seda nii: «Kalev Lõhmus on iga oma vaba hetke pühendanud Valgamaale, aidates kaasa noorsoo-, kultuuri- ja spordivaldkonna arendamisele. Ta on löönud kaasa vabatahtlikuna ning omaalgatuslikult. Ta on suhtumisega: »Mis tasu? Teeme ära. Kui kuidagi ei saa, siis alati saab!«

Läbi aastate on Kalev Lõhmus tegev Palupera valla, külade, MTÜde arengukavade ja Valgamaa kultuurikavade elluviimise protsessis ja aidanud koostada ning ellu viia tegevusi eespool nimetatud tegevusaladel. Praegu on ta Valgamaa esindaja Eestimaa Rahvamajade Ühenduse arengukava koostamise protsessis. Kalevi kaasabil on kogutud Palupera piirkonna pärimusi ja rahvakultuuriajalugu, et sellest raamat valmistada.

Kalev on erinevate sündmuse korraldamise idee autor ja reaalne teostaja. Näiteks on tema teeneks Palupera valla mälumänguturniiri Palupera Karikas väljatöötamine ja läbiviimine. Samal üritusel osalevad ka kõik omavalitsused ja tulemuste põhjal antakse välja Valgamaa karikas mälumängus.

Aastaid on ta läbi mainekujundussündmuste edendanud ja nii-öelda pildil hoidnud maakonna tegevusi. Võtnud osa üle-eestilistest suurprojektidest nagu Avatud Külaväravad või »24 tundi Eestimaa rahvamajas«. Tutvustanud piirkonda giidina sise- ja välisturistidele. Koostöös Kaitseliiduga korraldab ta suviseid lastelaagreid.

Kindlasti ei möödu ühtegi valla üritust ilma Kalevi abita. Samuti on ta väga aktiivne maakonna ja üle-eestiliste ürituste toetaja. Ta osaleb maakonnaülestes ühisprojektides ja koostöös naabritega (vallad, maakonnad). Seda just vabatahtliku tööga ning kahjuks tihti oma pere ja vaba aja arvelt.

Seega on Kalev Lõhmus viimased 20 aastat läbi viinud eriilmelisi kultuuri ja spordisündmusi nii Palupera vallas kui Valga maakonnas tervikuna.

Ta on alati kõigile olemas, sest talle lihtsalt meeldib teistele head teha. Olgu abivajajaks vanamemm või  koolipoiss. Kui Kalev annab sõna, siis seda ta ka peab.

Kodanikupäeva aumärgi omanikuks peaks olema just see inimene, kes märkab ja teeb rohkem kui seda näeb ette ükskõik milline ametijuhend või ülemuse käsk. Kalev Lõhmuse jaoks on ääretult oluline tema kodupaik ja kõik need tegevused, mis nii väikesel Valgamaal kui Eestimaal eestlust ja rahvuslikku meelt alles aitavad hoida.»

Siseministeerium annab kodanikupäeva aumärke inimestele, kes edendavad kodanikukasvatust, väärtustavad kodanikuteadvust või teevad vabatahtlikku tööd oma kogukonnas. Kandidaate said esitada nii üksikisikud kui organisatsioonid ja tänavu esitati kokku 87 taotlust. Ettepanekud vaatas läbi siseministeeriumi juurde loodud komisjon, kes otsustas välja anda 15 aumärki.

Kodanikupäeva aumärgid annab kodanikupäeval, 26. novembril Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones pidulikul tunnustusüritusel üle siseminister Hanno Pevkur. Samas kuulutab kultuuriminister Indrek Saar välja aasta kodaniku 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles