Valgamaal saab alkoholi kerge vaevaga kätte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tülis mängis oma rolli ka alkoholi tarvitamine. Foto on illustratiivne.
Tülis mängis oma rolli ka alkoholi tarvitamine. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Alkohol on Eestis lihtsalt kättesaadav: küsitluse järgi oli eelmisel aastal 86 protsendil vastanutest võimalik hankida alkoholi elukoha lähiümbrusest.

Elanikest vaid 2 protsenti on sunnitud kulutama üle poole tunni, et jõuda lähimassse alkoholi müügikohta, selgub Eesti Konjunktuuriinstituudi avaldatud käesoleva aasta alkoholi aastaraamatust. Kõige tihedamalt paiknevad alkoholipoed suuremates linnades, näiteks iga 10 ruutkilomeetri kohta töötab Pärnus 42, Tallinnas 41 ja Tartus 36 kauplust.

Maakondades ei paikne alkoholi müüvad kauplused nii tihedalt kui linnas – kõige hõredamalt on joogikauplusi Hiiumaal, Läänemaal ja Järvamaal, kus üks kauplus töötab vastavalt 49, 36 ja 32 ruutkilomeetri kohta.

Elanike arvuga võrreldes on alkoholi müügilubasid omavaid kauplusi kõige enam registreeritud Saare-, Võru- ja Valgamaal, kõige vähem Harju- ja Tartumaal. Alkoholi müüvaid toitlustusasutusi on 1000 elaniku kohta kõige enam Hiiu- (5,7), Lääne- (4,3) ja Saaremaal (4,0), kõige vähem aga Rapla- (1,5) ning Põlvamaal (1,7) ning Jõgeva- ja Viljandimaal (1,8).

Alkoholi müügi registreerinud ettevõtete arv on Eestis viimase aasta jooksul tunduvalt suurenenud – kui käesoleva aasta mais oli registris 6664 ettevõtet, siis aasta varem oli neid registreeritud 6112. Enim ehk 17,7 protsenti on registris kasvanud alkoholi hulgimüüjate arv. Registreeritud toitlustusasutuste arv on kasvanud 12,3 protsenti ja jaemüügiettevõtete arv 3,7 protsenti.

Eesti Konjunktuuriinstituudi avaldatud alkoholi aastaraamat valmis tervise arengu instituudi tellimusel ja selle koostasid Elmar Orro, Kiira Martens, Lia Lepane, Marje Josing ja Mati Reiman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles