Õpilased saavad näidata teadmisi kodumaa kohta

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinimustvalge Pika Hermanni tornis.
Sinimustvalge Pika Hermanni tornis. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kõik eesti- ning venekeelsete põhikoolide, gümnaasiumite ja kutsekoolide õpilased saavad taas teadmisi proovile panna kodanikupäevale pühendatud viktoriinil. Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed (MISA) korraldatavast ja 13. korda toimuvast viktoriinist on aastatega osa võtnud enam kui 50 000 õpilast üle Eesti.

«Eesmärk on aidata noortel teadvustada Eesti Vabariigi kodaniku õiguseid, võimalusi ja eeliseid ning tuua esile, milliste valdkondadega riigis tegeletakse ning missugust infot võiks iga kodanik teada. Viktoriinist leiab küsimusi kodanike õiguste ja kohustuste kohta, kuid puudutatakse ka Eesti ühiskonnale olulisi teemasid,» kommenteeris MISA arenduskeskuse valdkonnajuht Toivo Sikk.

«Iga aasta oleme küsimused jaganud kümnesse rühma, millest kolm pühendatud käesoleva aasta Eesti olulisematele sündmustele. Varasemalt on käsitletud teemasid päevapoliitika vallast, Eesti sportlaste saavutusi, olulisi kultuurisündmused. Kasuks tuleb ka erinevate Eesti kohtade, looduse ning ka linnu- ja loomahäälte tundmine,» tutvustas Sikk.

Kodanikupäeva internetipõhise viktoriini leiab sihtasutuse internetilehelt. Küsimustele saab vastata 23. novembrist 4. detsembrini.

5. ja 6. klasside õpilastele mõeldud viktoriin sisaldab 30 küsimust, mis tõlgitud ka vene keelde. Noorema vanuseastme küsimused on kokku pannud vanemate klasside õpilased koos juhendajatega.

7.–12. klasside õpilaste viktoriin on eestikeelne ning see sisaldab 50 küsimust. Mõlema vanuseastme viktoriinis on ka video- ja muusikaküsimusi. Kokku on aega vastamiseks tund.

Siku sõnul ei ole ükski küsimus kunagi kordunud ja tänaseks on MISA-l kogunenud 730 unikaalset küsimust, mida koolid saavad edukalt kasutada ühiskonnaõpetuse tundides abimaterjalina. Ta lisas, et 12 aastaga on maksimum arvu punkte saanud kokku ligi 100 osalejat. «Üldjuhul on kõige raskemaks osutunud küsimused, millel on õigeid vastuseid enam kui üks ning mida ei saa guugeldada.»

Parimad vastajad selgitatakse välja seitsmes kategoorias: eesti õppekeelega koolide 5.-6. ja 7.-9. klasside õpilaste, gümnasistide ning vene õppekeelega koolide 5.-6. ja 7.-9. klasside ja gümnaasiumiastme õpilaste ning kutsekoolide õppurite osas eraldi.

Auhinnad ootavad ka suurima osavõtjate arvuga koole.

Viktoriini ajend on 26. novembril tähistatav Eesti Vabariigi kodanikupäev, millega soovitakse teadvustada Eesti kodanikuks olemist, sellega kaasnevat uhkus- ja autunnet ning kodanikuks olemise õiguseid ja kohustusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles