Piimatootjad toovad mured ministri ette

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehm
Lehm Foto: Postimees / Scanpix

Maaeluminister Urmas Kruuse on 23. ja 24. novembril visiidil Võru-, Põlva- ja Valgamaal. Ta külastab piimatootmisettevõtteid ja kohtub Lõuna-Eesti põllumeeste esindusorganisatsioonidega.

Kohtumistel arutatakse keerulist olukorda piimandussektoris ja võimalusi selle leevendamisel. Minister ütles, et kuigi Eesti riik ja Euroopa Komisjon on olukorra leevendamiseks tulnud välja kriisimeetmetega, tuleb otsida kriisitoetusest pikaajalisemaid lahendusi.

«Veel tänavu maksab riik põllumeestele välja 10,56 miljoni euro ulatuses erakorralist abi, millest 7,56 miljonit eurot on Eestile määratud Euroopa Liidu abipaketist ning 3 miljonit lisatud Eesti riigieelarvest. Kolmveerand summast on kavas maksta piimatootjatele,» ütles Kruuse. «Tuleval aastal makstakse piimatootjatele erakorralist abi täiendavalt veel ligi 4 miljonit eurot.»

Kruuse rõhutas, et erakorralist abi saab käsitleda aga vaid ajutise leevendusena, mis annab põllumehele aega hingetõmbeks ja ümberkorraldusteks. «Pikas plaanis saab keerulise olukorra lahendada vaid turult toodangu eest saadav raha. Selleks tuleb uute turgude otsimise kõrval tegeleda nii tootmise omahinna alandamise kui ühistegevuse arendamisega,» selgitas minister.

Minister külastab visiidil Põlvamaal asuvaid Kask-Luiga talu ja OÜ-d Metsküla Piimamees, Metsavenna ja Päka talu Võrumaal ning Atsi-Ado talu Valgamaal. Visiidi teisel päeval on kavas ümarlaud põllumeeste esindajatega Põlgaste Seltsimajas, Põlvamaal.

Lisaks osaleb minister Kruuse teisipäeval, 24. novembril Põlva Kultuurikeskuses toimuval Vana-Võromaa arenguprogrammi ümarlaual.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles