Amet peab reisikorraldajate käitumist ebaõigeks

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptus. Cheopsi, Hafra ja Mykerinose püramiid koos nina kaotanud sfinksiga
Egiptus. Cheopsi, Hafra ja Mykerinose püramiid koos nina kaotanud sfinksiga Foto: Teet Roosaar/Pärnu Postimees

Tarbijakaitseameti hinnangul on olukord Egiptuses ebastabiilne olnud juba pikemat aega, mistõttu ei saa viimati aset leidnud sündmusi pidada vääramatu jõu olukorraks, nagu reisikorraldajad seda on tõlgendanud. Amet ei pea õigeks, et tarbijatelt peetakse tagastatavast reisitasust kinni bürookulud.

Ametile laekunud teabe järgi on reisikorraldajad seoses Egiptuse pakettreiside tühistamisega 7. novembrist tuginenud vääramatu jõu esinemisele. Selle alusel tagastavad nad reisijatele soovi korral küll reisitasu, kuid peavad tagastatavast tasust kinni bürookulud. Amet leiab, et bürookulude kinnipidamine on põhjendamatu ega ole kooskõlas kehtiva õigusega.

Tarbijakaitseamet saatis reisikorraldajatele oma hinnangu põhjendustega. Amet toob välja, et viimase pooleteise aasta jooksul on toimunud korduvaid meeleavaldusi Egiptuse erinevates linnades ning rünnakuid nii turismi-, sõjalistele, riiklikele kui muudele objektidele. Rünnakud turismiobjektide ja turistide vastu on sagenenud 2015. aasta suvest. Seejuures on välisministeeriumi ohutase püsinud samal tasemel kogu perioodi jooksul.

Arvestades viimase aasta jooksul toimunud rünnakuid ning asjaolu, et olukord Egiptuses on olnud ebastabiilne juba pikema perioodi jooksul, on reisikorraldajad olnud teadlikud võimalikust ohust turistide elule ja tervisele, kuid hoolimata sellest võtnud äririski korraldada pakettreise Egiptusesse.

Olukorras, kus reisikorraldaja jätab reisi ära, kuid tegemist ei ole vääramatu jõu asjaoluga, peab reisikorraldaja pakkuma reisijale sama maksumusega asendusreisi või tagastama kogu reisitasu, ilma sellest kinnipidamisi tegemata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles