Noored toetavad talunikke

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Neli gümnaasiuminoort on võtnud eesmärgiks kaitsta Eesti talumehi, luues kavala süsteemi, mis aitab talunikel enda toodetega rohkem tulu teenida.

Nagu üks noortest – Karl Angelo Maiuri – Valgamaalasele saadetud infos selgitas, on puudulikud toetused, sanktsioonid ja suurtootjate surve turule toiduainete hinna nii madalaks viinud, et väiketootjatel ei õnnestu piisavalt suure marginaaliga ökoloogilisi ja ausaid talukaupu müüa. Nii on mitmed väiketootjad hetkel silmitsi otsusega talud sulgeda, sest tootmine ei ole tulus.

Näitena tõid noored – lisaks Maiurile Elo Johanna Kuklane, Rudolf-Gustav Hanni ja Kristiina Toomik – välja Kärdisauna talu peremehe Anti loo.

«Ta on loomapidamisega tegelenud terve oma elu, kuid praeguseks hetkeks on edasi tootmine sellise hinnaga muutunud pea võimatuks. Tootes 50 000 tonni piima aastas, jääb liiga suur osa sellest maha müümata, sest puudub võimalus seda piisavalt hea kasumiga müüa. Ta on ehitanud oma vanemate jälgedes uued taluhooned, mis jääksid nüüd peale sulgemist tühjalt seisma. Selle aasta sööt on loomadele veel varutud, kuid kui muudatusi ei toimu saadetakse lehmad tapamajja,» kirjutavad noored.

Säärane olukord hõlmab nende sõnul enamikku väiketalupidajaid Eestis, Lätis ja Leedus. Samuti puudub nende hinnangul talumeestel hetkel mugav ja kasutajasõbralik süsteem, kus oma toodangut müüa.

Eelpool nimetatud neli Tallinna noort ongi selle probleemiga hakanud tegelema. Selleks on nad loonud süsteemi nimega SIBIS.

«See on veebiplatvorm ja mobiiliäpp, mille kaudu on talukauba tellimine talumehelt tehtud lihtsaks ja kättesaadavaks. Talumees saab oma profiili luua, rääkida oma loo ja panna rakendusse ülesse tooted, mida ta pakub. Toidukaupade tarbija näeb erinevate kategooriate järgi pakkujaid ja saab otsida endale sobiva. Kliendiarvustuste kaudu hoiab süsteem head tegijad ees pool ja paneb tootjad pingutama hea kvaliteedi nimel,» selgitavad nad ise.

Eestis ja väljaspool on mitu taluturgu, talukaupade laialivedajaid. Näiteks Lõuna-Eesti taluring, mis viib iga nädalaselt talukauba koju kätte. Need süsteemid on noorte meelest ebamugavad ja vähe paindlikud. «Meie süsteem erineb selle poolest, et tarnimine toimub kohaliku pakivedajaga, mis annab süsteemile vabaduse. Samuti pakume terviklahendust ja talumeeste kohta täpset infot.»

Noored tulid oma algatusega avalikkuse ette paar nädalat tagasi ja praeguseks on nende kinnitusel näidanud oma toetust sellele peaaegu 1000 inimest üle Eesti. «Süsteem läheb käiku juba detsembris. Pannes kirja ennast SIBISe kodulehel, annad ka Sina enda panuse talunike olukorra muutmisel,» rõhutavad nad.

Maiuri kinnitas Valgamaalasele, et just praegu on noored otsimas Valgamaa talupidajaid, kes oleks huvitatud nende platvormiga liitumast. «Oleme ühenduses olnud juba mõne kohalikuga, kuid midagi kindlat veel paigas ei ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles