Lõpuks tuleb ka lõigata

Rein Randver
, Tõlliste vallavolikogu liige (SDE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Randver
Rein Randver Foto: Erakogu

Eestis räägitakse ja kirjutatakse omavalitsuste reformi vajalikkusest juba 1997. aastast. Nüüd on võetud suund sellele, et 2017. aasta kohalike omavalitsuste valimised oleksid juba suuremate üksuste valimised ja 2018. aastaks mitteliitunuid ootab sunniviisiline liitmine.

Millises seisus oleme praegu, võib välja lugeda haldusreformi kontseptsiooni eelnõust. Esimene ennustus, mis seoses sellega mõttesse tuleb, on see, et mida suurem omavalitsus, seda enam hakkavad rolli määrama seniste valimisliitude asemel erakonnad.

On jõutud seisukohale, et uute omavalitsuste elanike arv peaks olema vähemalt 5000. Tekib küsimus, mis juhtub, kui mõni aeg pärast ühinemist ja valimisi langeb see arv näiteks 4500-le. Nii et väga tõsiselt ei saa seda arvu võtta. On palju olulisemaid tegureid. Elanike arv määrab omavalitsuse tulubaasi ja see on väga tähtis, nagu ka sellest lähtuv rahastamise mudel. Määravaks peab jääma tegevuse sisu ja omavalitsuste ülesanded.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles