Ida-Virumaa pakkus inspiratsiooni

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Paalalinna Kool tutvustab põnevat keemiatundi.
Viljandi Paalalinna Kool tutvustab põnevat keemiatundi. Foto: Aet Arula

Valgamaa arenguagentuur korraldas programmi «Ettevõtlik kool» osana haridustöötajate õppereisi Ida-Virumaale, kus tutvuti programmiga liitunud koolidega ning külastati Narva Haridusfestivali, andis teada Valgamaa arenguagentuuri meediakoordinaator Aet Arula.

Esimesena külastati kümmekond aastat ettevõtliku kooli programmis tegutsenud Kiviõli 1. keskkooli.  Direktori Heidi Uustalu sõnul sai temale lõplikuks tõukeks programmiga liitumisel, kui ta bioloogiaõpikus leidunud fotosünteesi etappide kirjeldust selle raske sõnastuse tõttu ei mõistnud. 

Uustalu leiab, et koolis õpetatakse inimesi, mitte aineid ning seetõttu tuleb õpetada lapsi nii, et nad sooviksid särasilmselt koolis käia, seostada õpitut elu enesega ning kaasa mõelda.

Õppealajuhataja Pilvi Puurmann tõi näiteid ettevõtliku kooli raames läbi viidavatest ühendtundidest. Koos õpiti üheaegselt näiteks keskaegset kirjandust, kunstiajalugu ning ajaloos keskaja perioodi ning käsitletav polnud jaotatud eraldiseisvateks ainetundideks vaid koosnes tervest õppepäevast, mille tulemusel lapsed koostasid rüütlikoodeksi. 

Heidi Uustalu lisas, et aegade jooksul on olnud õpetajaid, kes pole uut metoodikat omaks võtnud, kuid enamuses on need, kelle arvates aitab programm hariduse omandamisele kaasa.

Lüganuse Keskkooli huvijuhi Piret Kallini sõnul on Lüganuse kool liitunud ettevõtliku kooli programmiga möödunud aastal, kuid juba nüüd on huvi õppimise ja õpetamise vastu suurem nii laste kui õpetajate seas. Selleõppeaastase suurema tööna plaanib kool olla toeks Lüganuse kihelkonna 775. aastapäeva tähistamisele ning koolitöö just selle tähtpäevaga siduda.

Narva Haridusfestivali käigus osalesid õppereisil käinud Ettevõtliku Kooli edulugude konkursi auhinnatseremoonial. Tseremoonial tutvustati pea 90 sellel aastal laekunud eduloost iga viie kategooria kolme parimat. Nominendid tutvustasid rahva ees oma edulugu, milledest põnevaimad olid näiteks keemiakatse, fotonäitus, laulukonkurss ning taimeistutusaktsioon.

Ettevõtluskonkursil osales ka Tsirguliina keskkooli ettevõtlusprojekt «Heategevusüritus »Vajame kilponnadele suuremat kodu«».

Õppereisil osalenud Valga maavalitsuse peaspetsialist noorsootöö alal Merike Soomets ütles, et õppereisil külastatud koolide õhkkondki on teine kui tavaliselt tajutav, lapsed ja õpetajad tervitavad naeratavad ning muidu tavalist tõsidust ja veidi allasurutust polnud märgata. 

Kuna Soomets on kaasatud ka Valgamaa haridusmessi korraldamisse, leidis ta Narva Haridusfestivalil osalemisest mitmeid näiteid, mida siinse messi korraldamisel tähele panna.

Õppereisil osalesid pedagoogid Hargla koolist, Tsirguliina keskkoolist, Valgamaa kutseõppekeskusest ja Valga põhikoolist, haridustalituse ametnikud Valga maavalitsusest ning Valgamaa arenguagentuuri konsultandid.

Õppereisi rahastas rahandusministeerium. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles