Tänane kuupäev ajaloo annaalides

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalender
Kalender Foto: Liisi Ploom/Valgamaalane

Kes sõimas Saaremaa kõrtsis piiskoppi? Mida tähistati Nõukogude Liidus 10. novembril? Kes leidis kadunud maadeavastaja?

10. november tähendab eelkõige seda, et aasta lõpuni on 51 päeva. Kuid ajaloos on sel kuupäeval mitmeid tähendusi. 

Kui rahvakalendri järgi tähistatakse täna mardipäeva, siis näiteks kunagises Nõukogude Liidus on 10. novembril peetud ka miilitsapäeva. Põhjus on, et 1918. aastal (uue kalendri järgi) asutati nõukogude võimu ja avaliku korra kaitseks Nõukogude Venemaal miilits, ametliku nimega Tööliste ja Talupoegade Miilits. Aja jooksul on miilitsad ümber nimetatud politseinikeks – näiteks Eestis ja Leedus 1990. aastal, Lätis 1991. aastal, Venemaal 2011. aastal. 2015. aasta seisuga on miilitsad korda tagamas näiteks Valgevenes, Usbekistanis, Abhaasias, Lõuna-Osseetias, Kõrgõzstanis ja Transnistrias.

1427. aastal võttis Tallinna kaupmees Hans Droghe kätte ja sõimas Kuressaare kõrtsis Saaremaa piiskoppi. Ajalukku läheb see päev eelkõige seetõttu, et see oli esmakorde Kuressaare mainimine kirjalikes allikais. 

Lähiajaloost võib tuua aga ka muid näiteid. Kunagine Venemaa keisrinna Katariina II tegi 1763. aastal tolleaegsele Torma kirikuõpetajale Johann Georg Eisenile ülesandeks koosatada kava, mis viiks talupoegadele maaomandiõiguste andmisele.

1989. aastal võttis aga Eesti NSV Ülemnõukogu vastu kohaliku omavalitsuse aluste seaduse. 

Mujal maailmas on muudki põnevat toimunud. Näiteks 1444. aastal leidis aset Varna lahing, mille kristlased kaotasid. Verinoor, vaid 20aastane Poola kuningas Władysław III sai lahingus surma.

Väidetavalt nägi 1619. aasta novembris René Descartes üht und, mis inspireeris teda kirjutama üht kuulsaimat teost filosoofia ajaloos: «Meditatsioonid esimesest filosoofiast» ehk «Metafüüsilised meditatsioonid». Teos ise ilmus aga aastaid hiljem – 1641. aastal.

1792. aasta novembris pandi aga nurgakivi Washingtoni Valgele Majale. 

1871. aastal leidis Henry Morton Stanley üles kadunud maadeavastaja David Livingstone`i Tanganjika järve lähedal. Stanley oli meest tervitanud sõnadega: «Dr. Livingstone, ma eeldan?»

10. novembril on aga sündinud sellised kuulsad mehed nagu saksa usurefromaator Martin Luther, saksa kirjanik Friedrich von Schiller, baltisaksa arstiteadlane Georg Philipp von Oettingen, eesti näitleja Salme Reek, kirjanik Gert Helbemäe, vene relvakonstruktor Mihhail Kalašnikov, USA kergejõustiklane Mike Powell, eesti rallisõitja Markko Märtin ning eesti näitleja ja lavastaja Adeele Sepp.

Siit ilmast on lahkunud aga 10. novembril näiteks baltisaksa päritolu Rootsi sõjaväelane Georg von Stackelberg, eesti koolikirjanik ja vaimulik George Gottfried Marpurg, Türgi Vabariigi esimene president Mustafa Kemal Atatürk ja Nõukogude Liidu riigitegelane Leonid Brežnev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles