Eesti Pank tutvustab neljapäeval uut 20eurost

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Neljapäeval, 12. novembril korraldab Eesti Pank Tartu Ülikooli Narva kolledžis tasuta koolitused kaupmeestele, kellele tutvustatakse novembri lõpus ringlusse jõudva uue 20eurose kujundust ja turvaelemente eesti ja vene keeles.  

Uute 20euroste sujuvaks kasutuselevõtuks on oluline, et ettevõtjad tunneksid uut rahatähte ja uuendaksid aegsasti rahakäitlusseadmeid. Kell 12 toimub eestikeelne ja kell 14 venekeelne loeng, kõik koolitused on tasuta.

Koolitustel räägivad Eesti Panga sularahaekspert Meelis Metus ja Irma Tobbi uue 20eurose kujundusest ja selle peamistest turvaelementidest. Uuel 20eurosel on uute 5- ja 10eurostega sarnaseid turvaelemente, kuid on ka täiesti uus turvaelement: läbipaistev portreega aken. Koolitustel on kõigil osalejatel võimalik uut 20eurost oma silmaga näha.

Lisaks antakse koolitustel ülevaade, kuidas tuvastada õiget raha, ära tunda võltsingut ja millised on enim levinud võltsingud. Uute turvaelementidega 20eurone jõuab ringlusse alates 25. novembrist.

Oktoobri lõpus ja novembri alguses toimusid koolitused kaupmeestele ja ettevõtjatele, kes puutuvad oma igapäevatöös rahaga tihedalt kokku, veel Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Neljal koolitusel osales üle 130 kaupmehe, panga ja ettevõtja esindaja.

Koolitustel jagatakse kaasa trükiseid. Põhjalikud elektroonilised materjalid uue pangatähega tutvumiseks on veebilehel uuseuro.eu.

Koolituste täpsem teave koos registreerimisinfoga on Eesti Panga veebilehel. Koolitused toimuvad koostöös Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse maakondlike keskustega.

Käibele tulevate uute rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt, kui kaupmehed uuendavad rahakäitlusseadmeid ja autentimisvahendeid. Selleks tuleb ühendust võtta seadmete tarnijatega. Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma. Kui rahatuvastusseade on rikkis või uuendamata, saab kõikide rahatähtede ehtsust tuvastada vaadates, kompides ja rahatähte kallutades.

Euroopa Keskpank saatis oktoobri algul sularahakäitlejatele uut 20eurost tutvustava trükise. Trükise said ligikaudu 8000 ettevõtjat üle Eesti ja 2,8 miljonit ettevõtjat kogu euroalal. Trükiseid on võimalik lisaks tellida Eesti Pangast.

Euroopa Keskpanga veebilehel on avaldatud seadmete nimekiri, mis suudavad tuvastada uue seeria rahatähti, ja seda nimekirja on täiendatud 20eurost tuvastavate seadmete loeteluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles