Päästjad ja meedikud panevad end proovile

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeõppus.
Päästeõppus. Foto: Rein Säinas/Valgamaalane

Selle nädala neljapäeval ja reedel, 5.–6. novembril leiab Võrumaal aset kriisireguleerimisõppus WERREX 2015, millest võtab osa ligi 250 inimest. Nursipalu harjutusväljakul ja linnavõitluse õppeväljal harjutatakse asutuste koostööd komplekshädaolukorra lahendamisel.

Ööpäeva jooksul mängitakse läbi mitmesugused sündmused: äkkrünnak, hotellitulekahju, plahvatus kortermajas ja haaranguoperatsioon kurjategijatele maastikul. Veel harjutatakse õppusel asutuste tegevust lõhkeseadeldise ja kemikaaliõnnetuse ohu korral haigla lähedal ning mängitakse läbi eriti ohtliku viirusliku nakkushaiguse juhtum.

Osalejad harjutavad reageerimis- ja päästetegevusi, aga ka sündmuste lahendamise juhtimist ja infovahetust osapoolte vahel. Õppuse tulemusel saavad osalenud asutused endale hädaolukorra lahendamise oskustega töötajad, kes lisaks eelnevatel õppepäevadel omandatud teoreetilistele juhtimisteadmistele saavad praktilisi oskusi.

Õppuse hindamine aitab välja selgitada ametkondadevahelise koostöö tugevad ja nõrgad küljed ning teha ettepanekud valmisoleku parandamiseks.

«Osaleb umbes 250 inimest ning see on viimase aja suurim tsiviilasutuste koostööõppus Lõuna-Eestis,» ütles õppuse üldjuht, Lõuna päästekeskuse kriisireguleerimise büroo juhataja Arvi Uustalu. «Läbimängitavad sündmused on keerukad ning raskete tagajärgedega, nende lahendamist peavad juhtima eri asutused. See on tõsine väljakutse, kuid annab samas väga hea võimaluse koostööd treenida.»

Õppusele osalevad Lõuna päästekeskus, Lõuna-Eesti pommigrupp, Lõuna prefektuur, Kaitsepolitsei, terviseamet, Valga haigla, Lõuna-Eesti haigla, Tartu kiirabi, Kaitseliidu Tartu malev, Naiskodukaitse Tartu ringkond, kaitsevägi, Võru linnavalitsus, häirekeskuse Lõuna-Eesti keskus ja Eesti Punase Risti Võrumaa selts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles