Jooks meenutas suurmeest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Lattiku mälestusjooks.
Jaan Lattiku mälestusjooks. Foto: Merli Meresaar

Lüllemäel on 17 aastat oktoobrikuus korraldanud Jaan Lattiku mälestusjooksu. Tänavu leidis see aset kolmapäeval, 27. oktoobril. Eesmärk on lugude, muusika ja liikumise kaudu elus hoida Jaan Lattiku mälestust ning tutvustada pärandit.

Jaan Lattik (1878–1967) ei olnud ettevõtmise ühe algataja ning pikaajalise eestvedaja Toivo Kotovi sõnade järgi ainuüksi kirjanik, vaid tõeline mitmevõistleja: kirjanik, ajakirjanik, poliitik (Asutava Kogu ja I-V Riigikogu liige, EV haridusminister, EV välisminister, EV saadik Leedus) ja vaimulik (välismaiste ametikohtade kõrval ka Viljandi maakoguduse kauaaegne õpetaja ja Viljandimaa praost).
 
Tema Rootsi emigreerumise peapõhjus sõja lõpus oligi asjaolu, et see kõik ei kannatanud välja «Stalini päikest».
 
Paguluses tegeles Jaan Lattik aktiivselt eestluse hoidmisega; ta lootis ja uskus elu lõpuni Eesti taasiseseisvumisse. Oma Rootsis 1952. aastal ilmunud «Meie Noorte» pühenduses kirjutas ta: «Minge MEIE NOORED, ja tervitage minu poolt südamlikult praegust eesti noorust, kus ta ka oleks ja viibiks üle maailma laiali.»
 
Traditsiooniliselt koguneti kõigepealt Karula kirikusse, mille kooli muusikaõpetaja selleks päevaks oli ovaalsaaliks muutnud. Kooli- ja lasteaialaste pillimängust ja lauludest kujunes kõigi kontserdist osavõtjate ühine musitseerimine, mille sidusid päevakajaliseks tervikuks just selleks ürituseks valmistatud tekstid ning kirikuõpetaja Enno Tanilase sõnavõtt.
 
Päeva põhiüritusest – teatejooksuvõistlusest ja kõnnist võttis osa ligi 120 inimest. Võistlus juhatati sisse piduliku küünlasüütamise ning lillede asetamisega Jaan Lattiku mälestuskivi juurde tema sünnitalu läheduses. Aukülalise, kirjaniku tütrepoja Matti Pätsi kõrval tuletasid päeva nimiosalist väikese kõnega meelde Lüllemäe kooli direktori kohusetäitja Rudo Lilleleht ning Karula vallavanem Rain Ruusa.
 
Lattiku jooksul osales nii vanu kui noori kaugemalt ja lähemalt. Rändava võidukarika – Jaan Lattiku kivi miniatuurse koopia – viis endaga aastaks kaasa Valga spordiklubi Maret-Sport. Lüllemäe, Hargla, Pühajärve ja Valga õpilaste kõrval olid oma võistkonna kokku pannud ka Lüllemäe kooli õpetajad.
 
Lattiku jooksu korraldamisel toetas Lüllemäe põhikooli Toivo Kotov, kellel koos Eha Kotoviga Silla talus ettevõtmise idee sündis. Aastatel 1999--2010 oligi peakorraldaja Silla talu. Lisaks toetasid Astrid Vernik, haridus- ja teadusministeerium, Karula vald, Võro Instituut, MTÜ Maavillane ning Karula kirik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles