Juhtkiri: Esindajad olgu eeskujuks

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu lahtiste uste päev.
Riigikogu lahtiste uste päev. Foto: Riigikogu pressitalitus

Mõne aasta eest esitasid riigikogulased hüvitamiseks sageli tšekke, millest nähtus, et raha kulus peamiselt pidulikele vastuvõttudele ja toiduainetele. Näiteks on kunagine riigikogulane Jaan Kundla mõneti teenimatult ajalukku läinud sellega, et ostis hüvitisteks ette nähtud summa eest muu hulgas majoneesi: enda sõnul selleks, et Hiina parlamendisaadikutele piknikul toitu pakkuda.

Tänavu on tähelepanu keskmes küsimus, palju ja millistel tingimustel kasutavad saadikud kompensatsiooniks ette nähtud summasid autokütuse ostuks. Eriti suure hoo sai diskussioon sisse, kui selgus, et Riigikogu keskerakondlasest saadikul Mihhail Stalnuhhinil puudub sõiduki juhtimisõigus ja hüvitatud summad läksid tegelikult suuresti tema naise autosse kütuse ostmiseks.

Mõnes mõttes näitavad saadikud muutunud eelistustega oma paindlikkust: kui mõisteti, et luksuslikke pidusööke valijatega keskmine maksumaksja ei tolereeri, hakati esitama rohkem tšekke autokütuse hüvitamiseks. Seda tihti põhjendusega, et kütus kulub sõiduks kohtuma valijatega ja tagasi. Tegelikult ei saa selliseid põhjendusi pahatihti kullana võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles