Järjepidevus vanavanemate talus

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Lillemäe, kellel on õnn Väikese Emajõe kaldal maakodu omada, teab mõndagi rääkida endistest aegadest Vilaski kandis.
Mati Lillemäe, kellel on õnn Väikese Emajõe kaldal maakodu omada, teab mõndagi rääkida endistest aegadest Vilaski kandis. Foto: Erakogu

Üle Väikese Emajõe viiva Vilaski silla lähedal, loetud meetrid jõesängist on ühe tegusa maamehe kodu. Taban Mati Lillemäe õue kaugemas nurgas oksi põletamast ja olgugi et töö pooleli, leiab mees aega veidi juttu ajada. Tema oskab veidi valgust tuua küla nime saamise müsteeriumisse.

«Vilaski küla on esimest korda mainitud seoses vendade Villaskitega, arvatakse, et sellest saigi Vilaski oma nime,» jagab oma vanaisa ehitatud talus elav mees teadmist. «Nende talukoht, ma arvan, on seal,» viitab ta üle jõe, «kuid sellest ei ole midagi säilinud, ainult vana talu kivid on Iigaste küla piiri lähedal vana tamme all.»

Mati Lillemäe räägib veel, et kord olnud siit kandist möödasõidul üks vanem härrasmees, kes teadnud, et praegune üle jõe viiv tee olevat sama koha peal, kust kulges iidne sõjatee. Olla arhiivimaterjalidest vaadanud. Kas see paika peab – mine võta kinni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles