Armastatud õpetaja koduküla

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruksi-Adama talu vanemad hooned on säilinud algupärastena, seda ikka tänu järeltulevate põlvede hoolele.
Pruksi-Adama talu vanemad hooned on säilinud algupärastena, seda ikka tänu järeltulevate põlvede hoolele. Foto: Erakogu

Tinu külas Pruksi-Adama talus sündis põllupidajatest vanemate viie tütrega pere kolmanda lapsena Rosalie Säinas (1911–2007), valgalaste seas hinnatud ja armastatud kooliõpetaja. Majandusgeograafia ja keemia õpetajana mäletavad teda paljud eakamad Valgas koolis käinud inimesed.

Tulevane majandusgeograafia ja keemia õpetaja alustas oma kooliteed Valgas aastal 1920, algul kuueklassilises algkoolis, seejärel tütarlaste gümnaasiumis, siis suundus juba Kehtna kõrgemasse kodumajanduskooli. Seal õpetati kõike eluks vajalikku kangakudumisest psühholoogiani, mis lõi eeldused pikaajaliseks pedagoogitööks.

Alguse sai see Valga naiskutsekoolis, millest pärast sõda sai tööstustehnikum, hiljem arve- ja plaanindustehnikum ja lõpuks statistikatehnikum. Rosalie Säinas tegi kõik need muutused kaasa geograafia- ja keemiaõpetajana aastani 1958, mil kool suleti. Pärast seda pakuti talle keskkoolis keemiaõpetaja kohta. Sealt jäi ta ka pensionile, kuid oli ka väljateenitud puhkuse ajal tegus ja aktiivne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles