Konkurentsi­võimet ohustab ka piirikaubandus

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval Valgas korraldatud aktsiisikaupade salaturu ümarlaual arutlesid Eesti Maksumaksjate Liidu, maksu- ja tolliameti, politsei- ja piirivalveameti, Läti kriminaalpolitsei, Valga linna ja kaupmeeste esindajad salaturu arengute ja välistegurite üle. Viimased aktsiisitõusud vähendasid tubaka- ja alkoholi müüki Valgamaal ning suunasid tarbijaid Lätti.

Valga linnapea Kalev Härk tõdes, et inimesed on Homo economicus’ed. «Kui aktsiis muutub, hakkab turg kohe tööle ja inimesed teavad väga hästi, kus on odavam hind. Ka edukas ettevõtja võib oma sünnipäevalauaks ettevalmistusi tehes sõita Valkasse sisseoste tegema. Hinnaerinevustega tuleb Valgas kogu aeg arvestada ja siin on alati nii võitjaid kui kaotajaid,» lisas Härk.

«Valkas asub alkoholipood, kus müügihinnad on kohati madalamad kui Eesti kaupmeestele kehtivad sisseostuhinnad – aktsiisierinevus Eestis ja Lätis on nii suur. Ei kujuta ette, mis siis saab, kui uuest aastast aktsiis veelgi tõuseb,» ütles Tõrva Tarbijate Ühistu juhataja Ilona Leetma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles