Euroopa Komisjoni ametnikud võtavad 29. septembrist 9. oktoobrini üle-euroopalise auditeerimisprogrammi käigus luubi alla Eesti toidujärelevalvesüsteemi toimimise liha ja lihatoodete päritolu ning liikumise jälgitavuse tagamisel.
Valgamaa liha teravdatud pilgu all
Ametnikud kontrollivad toodete märgistuse vastavust regulatsioonidele ning selle üle tehtavaid järelevalvetoiminguid.
«Liha päritolu jälgitavuse küsimus tõusis Euroopa Liidus esile seoses 2013. aastal puhkenud hobuseliha skandaaliga. Euroopa toiduohutussüsteemi toimimise jälgimiseks ning toidupettuste ennetamiseks auditeeritakse
järelevalvesüsteemide toimimist liikmesriikides üle Euroopa,» ütles veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna juhataja Heneli Lamp.
«Auditi läbiviimiseks võetakse kolmest toidupoest juhuvaliku alusel erinevaid lihatooteid ning liha päritolu tuvastamiseks kontrollime pakendimärgistuse põhjal kogu konkreetse tootega seotud käitlemisahelat kuni farmini, kust liha algselt pärineb, »selgitas ta.
Euroopa Komisjoni audit kestab kokku kaks nädalat, mille käigus külastatakse liha tarneahela kontrollimiseks erinevaid lihatööstusi ning jae- ja hulgikaubandusettevõtteid. Lihaliikidest hõlmab audit nii linnuliha, sõraliste (sealiha, veiseliha jm), jäneseliste kui ulukiliha ja -lihatooteid. Esimesel nädalal on kavas külastada ettevõtteid Harju-, Lääne- ja Valgamaal. Teise nädala kava selgub auditi käigus.
Audit on osa Euroopa Komisjoni toidu- ja veterinaarameti (FVO) pikaajalisest üle-euroopalisest programmist, mille eesmärk on hinnata liha liikumise jälgitavust ning selle üle teostatava järelevalve toimimist kogu Euroopas.