Õigusemõistmise nädalal toimub mitmeid üritusi ja jagatakse tasuta õigusnõu

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriminaalasja hakatakse arutama Tartu kohtumajas.
Kriminaalasja hakatakse arutama Tartu kohtumajas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Nädala vältel annavad SA Õigusteenuste Büroo juristid tasuta õigusnõu kuues erinevas Eesti linnas - Tallinnas, Tartus, Jõhvis, Narvas, Haapsalus ja Kuressaares.

Riigikohtu esimehe Priit Pikamäe hinnangul on igapäevane õigusabi kallis ja tavainimese jaoks tähendab kohtuskäimine sageli suurt väljaminekut: „Õigusabi hinnad on Eestis kõrged ja kui arvestada, et möödunud aastal anti õigusemõistmise nädala raames tasuta õigusnõu ligi sajale inimesele, kuid soovijaid oli vähemalt teine samapalju veel, siis see näitab, et Eesti inimestel on õigusabi kättesaamisel tõsised vajakajäämised.“

Tasuta õigusnõu saab küsida ka justiitsminister Urmas Reinsalult esmaspäeval Tallinnas Kentmanni kohtumajas (Kentmanni 13) kell 10-11 ja teisipäeval kell 11-12 Vene Kultuurikeskuses (Mere pst 5) toimuval Eesti juristide liidu korraldataval Õigusapteegi õigusnõustamisel.

Kolmapäeval, 1. oktoobril kuulutab Riigikohus välja traditsioonilise õpilaste õigusteemaliste tööde konkursi. Sel aastal keskendub kaasuskonkurss veelgi teravamalt laste õigustele ja see viiakse läbi koostöös õiguskantsleriga. Eelmisel aastal kuulutati lisaks tavapärasele kaasuste lahendamistele välja ka loovtööde kategooria ning tulemusena saadi huvitavaid tõlgendusi, näiteks videosid, luuletusi ja isegi joonistusi. Sama kategooria kuulutatakse välja ka sel aastal.

Õigusemõistmise nädala kavas on mitmeid teisigi õpilastele suunatud üritusi. Kohtunikud ja ka justiitsminister annavad sel nädalal ühiskonnaõpetuse tunni, kus räägivad õigusriigi olemusest ja õigusvaldkonna erialadest. Mõistagi on avatud kohtumajade uksed üle Eesti, soovijad saavad uudistada kohtumaju nii väljast kui seest.

Lisaks korraldab Tartu halduskohus abiturientidele harjutuskohtu võistluse ning kohtunikud kõigist kolmest kohtuastmest räägivad õigustudengitele kohtuniku elukutsest.

Õigusnõu andmine toimub esmaspäeval kella 10-14 Tallinnas Kentmanni tänava kohtumajas, Tartu kohtumajas ja Haapsalu kohtumajas. Teisipäeval kella 10-14 saab õigusnõu Narva kohtumajas, kolmapäeval kella 10-14 Jõhvi kohtumajas ja neljapäeval kella 10-14 Kuressaare kohtumajas.

Teistel aegadel saab tasuta õigusnõu silmast silma nõustamise käigus Tallinnas, Tartus, Jõhvis, Rakveres, Paides,Pärnus ja Viljandis ning internetis veebilehel www.juristaitab.ee.

Tasuta õigusnõu andmine kohtumajades toimub sel sügisel juba kolmandat korda. Kogu aasta jooksul annavad õigusteenuste büroo juristid regulaarselt õigusnõu aga Pärnu, Viljandi, Paide ja Tartu kohtumajades.

Vähekindlustatud isikutele tasuta õigusnõustamist toetab justiitsministeerium.

Allikas: Justiitsministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles