Muusikutest Eesti perekond on Soomes oma koha leidnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nüüdseks juba 24 aastat Soomes elanud Lea ja Jaak Luts oma hubases kodus.
Nüüdseks juba 24 aastat Soomes elanud Lea ja Jaak Luts oma hubases kodus. Foto: Vello Jaska

Elu on mind viimastel aastatel korduvalt Soome lahe teisele kaldale viinud. Kohtusin seal ka Lea ja Jaak Lutsuga, kes elavad Soomes juba 24 aastat. Kuigi nad on end hästi sisse seadnud ja nende töökoht ning kodu on seal, peavad nad Eestit ikkagi oma kodumaaks.

«1991. aasta sügisest oleme Soomes. Sellest ajast läks elu tohutu tempoga edasi. Minu õpingud jätkusid Lahti konservatooriumis klassikalise laulu ja muusikapedagoogi erialal,» rääkis Lea Luts oma eluteest ja kutseliseks muusikuks saamisest. Nüüd elavad nad Jaaguga Soomes Lahti ning Jyväskylä vahel Sysmä asulas.

Jaak Luts lõpetas 1986. aastal Tallinna konservatooriumi pianistina ning asus tööle konservatooriumis klaverisaatjana ja kammermuusika osakonna õpetajana. Lisaks täiendas noor muusik oma teadmisi Soomes Sibeliuse akadeemia kirikumuusika osakonnas, mille lõpetas aastal 2006. See õppeasutus andis talle orelimängija ning kooride juhatamise oskused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles