Pagulaste peatne Eestisse jõudmine on paratamatu

, Valga linnavalitsuse sotsiaalabiameti juhataja (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeli Tuubel
Meeli Tuubel Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestlased on jaganud kärinal kaheks emotsionaalseks leeriks üksainus teema – kaugetest riikidest sõja, vägivalla ja tapmise eest põgenevad inimesed, kes otsivad vaid turvalist kohta, et oodata ära rahu saabumine kodumaal. Euroopa Liit kui solidaarsuspõhimõttel tegutsev ühendus on palunud pagulaskriisi lahendamises abi kõigilt liikmesriikidelt, kaasa arvatud Eestilt.

24. augustil jõudis igasse Eesti kohalikku omavalitsusse sotsiaalministeeriumi küsimus: kas teie omavalitsus on valmis pagulasi vastu võtma? See toob esmakordselt pagulasküsimuse lahendamise meile väga lähedale. Valga ei ole seda küsimust varem arutanud ega kedagi siia elama toonud, kuigi hulk linlasi seda järjekindlalt ja isegi pagulasi paigutava maja täpsusega väidab.

Pagulased ei ole illegaalid ega majandusmigrandid, vaid inimesed, kes sunnitud oma kodumaalt lahkuma, sest neid kiusatakse taga kas rassi, usutunnistuse, ühiskondliku positsiooni, rahvuse või poliitiliste seisukohtade tõttu. Nende asjaolude esinemise kontrolli järel antakse neile rahvusvaheline kaitse, kuna oma riik seda ei anna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles