Pühakoda on saanud uue hingamise

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene-Mall Vernik-Tuubeli sõnul on küla üks sümbol Ilmjärve kirik, mis nüüd on aktiivsete inimeste töö tulemusel saanud uue hingamise.
Ene-Mall Vernik-Tuubeli sõnul on küla üks sümbol Ilmjärve kirik, mis nüüd on aktiivsete inimeste töö tulemusel saanud uue hingamise. Foto: Arvo Meeks

Ilmjärve kogudus asutati 1848. aastal, kui senine õigeusu kogudus jagunes kaheks – Ilmjärve ja Laatre omaks. See oli üks esimesi vene apostlik-õigeusu kogudusi.

Ilmjärve kroonimõisa territooriumile ehitati viie torniga väike puust kirik, milles peeti jumalateenistusi 1848. aastast 1873. aastani. 1884. aastal see lammutati ja altari kohale püstitati mälestusmärk. Praegune Ilmjärve kirik valmis 1873. aastal ning selle plaani valmistas ja ehitamist juhtis insener-arhitekt Baumann.

Ilmjärve koguduse asutamise päevaks loetakse aga 4. aprilli 1846, kui esimene luterlane õigeusklikuks salviti. Sel aastal võeti õigeusku 3152 inimest ja pandi alus kogudusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles