Reform – pikk samm tugevamate omavalitsusteni

Arto Aas
, riigihalduse minister (Reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arto Aas
Arto Aas Foto: Erakogu

Omavalitsusreformi eesmärk ei ole piiride muutmine ja üksuste arvu vähendamine. Liitmine on lihtsalt võimekuse tagamiseks hädavajalik.

Vaevalt on palju neid, kes usuks, et viimase paarikümne aastaga on linnastumine Eestis vähenenud. Statistiliselt on see ometi tõsi. 1990. aastal elas linnades 71,2%, 2014. aastal ainult 67,6 protsenti eestimaalastest. Ometi on isegi meile eeskujuks olevates Põhjamaades ja teistes arenenud riikides linnastumine kasvanud. Kas maainimeste massiline kolimine pealinna on osutunud müüdiks?

Reaalsus on muidugi mitmekihilisem ja tegelikult on inimeste koondumine Tallinna ja Tartu ümbrusse kahtlemata tõsi. (Valg)linnastumine ja elanikkonna vananemine on arenenud lääneriikidele omane. Õige tegutsemise korral suudame neid demograafilisi muutusi tasakaalustada, kuid nende protsesside vägivaldne või täielik ümberpööramine pole demokraatlikus riigis ilmselt võimalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles