Hellenurme vesiveski võõrustas tööstuspärandi huvilisi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hellenurme vesiveski perenaine Mae Juske (vasakul) tegi muinsuskaitsepäevale kohaletulnutele põhjaliku, samas väga huvitava ekskursiooni veskiruumides. Muu hulgas näitas ta kive, mille vahel jahvatatakse rukkijahu koduleiva valmistamiseks.
Hellenurme vesiveski perenaine Mae Juske (vasakul) tegi muinsuskaitsepäevale kohaletulnutele põhjaliku, samas väga huvitava ekskursiooni veskiruumides. Muu hulgas näitas ta kive, mille vahel jahvatatakse rukkijahu koduleiva valmistamiseks. Foto: Sirje Lemmik / Valgamaalane

Tänavused muinsuskaitsepäevad keskendusid tööstuspärandile, erilise luubi all olid tuule- ja vesiveskid. Valgamaal said päevad avapaugu Hellenurmes, kus Eestis ainus vee jõul töötav püüli- ja jahuveski.

Veski tegutseb muuseumina. "Meie eesmärk on hoida masinad töös, et töötav veski säiliks ka järgmistele põlvkondadele. Näitame veskikülastajatele, kuidas viljast valmib jahu ning sellest leib ja sai," lausus veskiemand Mae Juske.

Veskiemand tegi kohaletulnutele veskis põhjaliku ringkäigu. "Turbiine, mis käivitavad kogu süsteemi, on meil kaks, üks neist üle 100 aasta vana," rääkis Juske enne, kui keeras lahti kraani, mis pani ühe turbiinidest tööle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles