Komisjon ei toetanud nakatunud sigade avapõletamist

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel
Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel Foto: Mihkel Maripuu

Seoses sigade Aafrika katkuga veterinaar- ja toiduametis (VTA) kogunenud riiklik loomatauditõrje komisjon arutas põhiküsimusena nakatunud sigade kahjutustamist avapõletamise teel. Komisjon jõudis üksmeelele, et arvestades majanduslikke ja sotsiaalseid mõjusid ning keskkonna- ja terviseriske, on tegemist viimase hädaabinõuga.

«Avapõletamisel tuleb lisaks puidule kasutada kivisütt ning eksotermilisi aineid. Põlemisel tekkiva tuha näol oleks keskkonnaameti hinnangul tegemist ohtlike jäätmetega, mida Eesti prügilatesse ladustada pole võimalik. Arvestades kõiki asjaolusid, on avapõletamine selgelt viimane hädavariant väga suurte koguste üheaegse kahjutustamise korral,» selgitas komisjoni esimees, VTA peadirektor Ago Pärtel.

«Arvutused näitavad ka, et avapõletamine läheks maksma kordades rohkem kui matmine. 10 000 sea põletamisel oleks kulu ainuüksi küttematerjalile 600 000 eurot, millele lisanduksid kulud tuha käitlemisele ja põletusplatsi ettevalmistamisele.»

Sigade avapõletamine eeldab kuni poole hektari suurust tihendatud pinnast ning kuni 25 kilomeetri suuruse raadiusega turvatsooni. «Esialgne ülevaade näitab, et sellise stsenaariumi korral peame rääkima ka inimeste evakuatsioonist, sest avapõletamisel eralduvate ainetega kaasnevad olulised mõjud õhu kvaliteedile. Mere ääres põletamine pole arvestatav võimalus Läänemere kaitse nõuetest lähtuvalt,» ütles Pärtel.

Põletamise protsess võtaks 10 000 sea korral umbes 48 tundi, halbade ilmastikutingimuste korral kuni viis ööpäeva.

Riikliku loomatauditõrje komisjoni otsuse kohaselt tuleb halvima võimaliku stsenaariumi, see tähendab väga suurte koguste üheaegse kahjutustamiseks leida põletamise asukoht Viljandimaal või lähimaakondades, arvestada piisava suurusega nõuetekohase pinnakatte olemasolu, inimasustust ning teede võrgustikku. Päästeametilt oodatakse ülevaadet kaasnevatest piirangutest seoses tuleohutusega.

Riiklik loomatauditõrje komisjon moodustati 31. juulil 2014 peale sigade Aafrika katku diagnoosimist metssigadel Põhja-Lätis. Komisjoni kuuluvad VTA, veterinaar- ja toidulaboratooriumi esindajad, politsei- ja piirvalveameti ja päästeameti esindajad. Kuna taud on diagnoositud nii mets- kui kodusigadel, kaasati komisjoni ka keskkonnaministeeriumi, keskkonnaameti ning Eesti jahimeeste seltsi esindajad. Komisjoni tööd juhib VTA peadirektor Ago Pärtel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles