Randades tuli ette tuhandeid rikkumisi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühajärve rannavalvur Ahti Kobin (vasakul) märkas õnnetusse sattunud meest. Tema kolleeg Priit Lehismets koos endise rannavalvuri ja oma venna Raul Lehismetsaga elustasid hättasattunut.
Pühajärve rannavalvur Ahti Kobin (vasakul) märkas õnnetusse sattunud meest. Tema kolleeg Priit Lehismets koos endise rannavalvuri ja oma venna Raul Lehismetsaga elustasid hättasattunut. Foto: G4S

G4S rannavalvuritel tuli juunist augustini tegelda üle 4500 korrarikkumisega, anda rannalistele esmaabi pea 900 korral ja mõnel korral päästa ka uppumisohtu sattunud inimesi.

10. augustil kaotas Valgamaal Otepää vallas Pühajärve ujuma läinud vanem meesterahvas teadvuse, kui sattus astuma talle ootamatult sügavamasse kohta. Paanikahoos tõmbas mees ilmselt vee suhu. Rannas sattus olema lisaks sel päeval ametis olevatele rannavalvuritele Priit  Lehismetsale ja Ahti Kobinale ka üks endine rannavalvur, Priidu vend Raul Lehismets.

Üheskoos märgati abivajajat kohe, kutsuti kiirabi ning elustati inimene. Kiirabi kohale  jõudes oli ta juba teadvusel ning esimesest šokist toibunud.

G4S rannavalvurid hoolitsesid suplejate veeohutuse eest 16 üle Eesti asuvas ujumiskohas Tallinnas, Haapsalus, Tartus, Otepääl, Elvas, Türil, Põlvas, Pärnus ja Võrus.

G4S rannavalve juhi Henry Seemeli sõnul oli tänavune suvi rannavalvuritele võrreldes mullusega küll rahulikum, kuid tööd oli rannavalvuritel siiski väga palju. Kokku registreeriti 4520 korrarikkumist. Enim tuli korrale kutsuda klaastaaraga (2562) või loomadega (1351) randa tulnud inimesi.

«Inimeste käitumine rannas on siiski paranenud – purjus peaga vette kippujaid on vähemaks jäänud. Suurt rolli mängib siin ka alkoholi avaliku tarbimise keeld,» rõhutas Seemel.

«Rannavalvurid suudavad enamik probleeme rannas ära hoida – me anname inimestele infot ja käitumisjuhiseid, tagame avalikku korda ja anname esmaabi. Teeme kõik selleks, et hädasolijaid ei tekiks, et politseid ega kiirabi poleks vaja randa kutsuda ning päev rannas mööduks kõigile ohutult,» selgitas Seemel.

Esmaabi osutasid G4S meedikud randades  kokku 873 korral, neist 192 juhul lõike- või torkehaavade ja  207 korral marrastuste  tohterdamiseks. Kuigi enamasti said vastava  väljaõppe saanud rannavalvurid esmaabi  andmisega ise hakkama, siis 18 tõsisema juhtumi puhul kutsuti välja ka kiirabi. Kõige enam tohterdati rannalisi pealinnas Stroomi rannas (91) ja Tartus Anne kanali ääres (91).

Avaliku korra rikkujatega said rannavalvurid valdavalt ise hakkama. Üheksal korral kutsuti ka appi G4Si patrullid, 11 juhul läks vaja politsei abi.

Lapsi  ja vanemaid viidi kokku 78 korral, enamasti Pärnu (35) ja Stroomi (31) rannas. Suve rannarekord läheb Pärnusse, kus juuli alguses lugesid rannavalvurid rannas suvitamas hinnanguliselt kokku 10 500 peanuppu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles