Juhtkiri: Kummaline sõprus

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eravaldus
Eravaldus Foto: Arvo Meeks

Koera on tihti nimetatud inimese parimaks sõbraks. Kuigi paljud, näiteks nii-öelda kassiinimesed, ei pruugi koera sellise tituleerimisega nõustuda, on ütlusel tõetera sees. On ju teadaolevalt tegu ühe esimeste seas kodustatud loomaga – ehk isegi kõige esimesega.

Ka teeb koera eriliseks ülesannete rohkus, mida inimene aastatuhandete vältel talle leida suutnud on, ja millega suur osa lemmikuid ka hakkama saab. Paljudel teistel koduloomadel on seevastu meie elus vaid üks roll: lasta end ära süüa ja loovutada nahkki inimesele. Kass on aga sedavõrd isepäine, et sõpruse asemel kujuneb tema ja inimese vahel mõnigi kord hoopis omalaadne armastuse-vihkamise suhe.

Siiski tekitab ka koera tituleerimine inimese parimaks sõbraks tihti küsimusi. Kas tõesti paneme oma lähima kamraadi keti või rihma otsa, laseme tal kannatada nälga ja janu ning keelame elementaarsegi meelelahutuse? Paraku saavad loomakaitsjad ja kohalike omavalitsuste töötajad igal aastal hulgaliselt teateid juhtumitest, mille puhul inimesed koeraga just niimoodi on käitunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles