Karjamõis pürgib parimaks mahetootjaks

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullusel konkursil osalenud mahetoodete valik oli lai.
Mullusel konkursil osalenud mahetoodete valik oli lai. Foto: Eesti Mahepõllunduse Sihtasutus

Pühapäeval, 6. septembril leiab Eesti Vabaõhumuuseumis aset leivapäev, mille käigus selguvad ka konkursside «Parim mahetootja 2015» ja «Parim mahetoode 2015» võitjad.

«Parima mahetootja konkursid on väga tasavägised, igal ettevõttel on oma valdkonnad, milles nad on tugevad. Näeme ka seda, et palju pööratakse tähelepanu oma toodangu turustamisele – et see ikka mahedana tarbijani jõuaks,» ütles Airi Vetemaa Mahepõllumajanduse Sihtasutusest.

«Hea meel on ka selle üle, et igal aastal on lisaks juba kogenud mahetöötlejatele parima mahetoote konkursil uusi ettevõtteid, kes tulevad turule heade ja huvitavate toodetega. Omaette väärtus on ka see, et väärindatakse kodumaist mahetoorainet,» lisas Vetemaa.

Konkursile «Parim mahetootja 2015» esitasid mahepõllumajandusorganisatsioonid kaheksa mahetootjat, neist üks seakasvataja võttis oma kandidatuuri seakatkuohu tõttu tagasi. Konkursi nominendid on mahepõllumajandusele üleminekuaja läbinud tootjaid, kelle põllumajandustootmine heal tasemel ning kes on aktiivsed ka väljaspool oma ettevõtte tegevust.

Konkursile «Parim mahetoode 2015» esitati kokku 39 turul olevat mahetoodet 16 töötlejalt.

Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid. Auhindamistseremoonia toimub kell 15 Eesti Vabaõhumuuseumis Kolu kõrtsi ees.

Oma lemmikmahetoote saavad kohapeal valida ka leivapäeva külastajad, kell 12–13 on Sassi-Jaani talu õuel võimalik maitsta konkursil osalenud tooteid ja anda hääl oma lemmikule. Samas toimub ka mahetoidu

laat, kus esitlevad ja müüvad oma tooteid mahetootjad ja -töötlejad.

Konkursid korraldas põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parim mahetoode valiti koostöös Eesti Kulinaaria Instituudiga.

Eelmisel aastal tunnistati parimaks mahetootjaks Konju Mõisa Talu (R. Capital OÜ) ja parimaks mahetooteks Urvaste Külade Seltsi kamajahu.

Parima mahetootja konkursi nominentide seas on ka Valgamaal Tõlliste vallas tegutsev Kopra Karjamõis OÜ.

Lisaks kandideerivad OÜ FIO (Peri Mahemõis), OÜ Põlde Mahetalu, Rait Verrev / Palsam AVR OÜ, Reeno Sikk, Saidafarm OÜ ja Silver Visnapuu Alakonnu talu.

Parima mahetoote konkursil osalevad AlcorDistillery OÜ, Amoor OÜ, FIE Katrin Seppa-Silmere, LaMuu OÜ, MTÜ Liivimaa Lihaveis, OÜ Loodusvägi, Nonna Organic OÜ, OÜ Pagar Võtaks, Pajumäe Talu OÜ, Rabafarm OÜ, RemedyWay OÜ, Saidafarm OÜ, AS Salvest, SirLoin OÜ, Tubri Kitsekasvatustalu FIE ja OÜ Wilawander.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles