Valgamaal matsid jahimehed juulis 28 katkusiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil katku surnud metssiga.
Pildil katku surnud metssiga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jahimehed on viimase viie kuu jooksul loodusest kõrvaldanud 385 sigade Aafrika katku (SAK) surnud metssea korjust, millest kümme viisid nad konteinerisse ja ülejäänud matsid maha.

Juulis kõrvaldasid jahimehed loodusest 144 SAKi surnud metssiga. Kokku matsid jahimehed juulis metssigade korjuseid kuues maakonnas: Võrumaal 80, Valgamaal 28, Viljandimaal 24, Tartumaal kaheksa, Järvamaal kolm ja Ida-Virumaal ühe.

«Võrumaal on maetud sigade arv hüppeliselt kasvanud,» ütles Eesti Jahimeeste Seltsi (EJS) tegevjuht Tõnis Korts neljapäeval. «Nii aprillis kui ka mais maeti seal üks metssiga, juunis 18 ja juulis juba 80.»

Juulis suurenes SAKi levik ning sellest tingituna on leitud ka rohkem korjuseid. «Juulis maeti koguni 112 siga rohkem kui juunis,» lisas Korts.

Märtsis kõrvaldasid jahimehed loodusest 108, aprillis 32, mais 69, juunis 32 ja juulis 144 metssea korjust.

Veterinaar- ja toiduamet sõlmis veebruaris EJS-iga lepingu, mille kohaselt amet hüvitab osaliselt jahimeestele seakorjuste matmise kulutused. Mõned katkupiirkondade jahimehed matsid metssigade korjuseid vabatahtlikult ka enne lepingu sõlmimist. Seega ON tegelik maetud korjuste kogus ligi poolesaja võrra suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles