Noortega töötavad inimesed pidasid tulevikuplaane

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koostööseminar
Koostööseminar Foto: Jelena Kalames, Valgamaa Rajaleidja keskuse karjäärinõustaja

Palupera vallas sai 24.–25. augustil teoks noortega tegelevate inimeste koostööseminar, andis teada Jelena Kalames Valgamaa Rajaleidja keskusest.

Noorsootöötajad ja karjäärikoordinaatorid tulid kokku, et lükata hoog sisse uuele kooliaastale, teha plaane tulevikuks ja saada osa koolitusest. Osalejaid võõrustasid Palupera põhikool ja Palupera vald. Kaks seminaripäeva pakkusid osalejatele kirevat kava.

Kliiniline psühholoog Triinu Niiberg-Pikksööt jagas nippe, kuidas ära tunda hiilivat tööstressi ja sellele mitte alla jääda.

Osalejad arutlesid, kuidas arendada ja toetada koostööd karjääriteenuste ja koolide ning noortekeskuste vahel. Valgamaa Rajaleidja karjäärispetsialistid Tuuli Mekk ja Jelena Kalames tutvustasid karjäärikompassi ja piltidel põhinevat nõustamisvahendit Jobpics.

MTÜ Tankla asutaja Marek Meki juhendamise all proovisid noortega tegelejad mänge, mida saab kasutada töös noortega. "Seminaril osalejad said ennast proovile panna põnevas raharinglust tutvustavas ettevõtlusmängus. Mängu ja arutelu ehk mitteformaalse õppe abil on lihtne anda noortele esmast ettekujutust majandusest, toetada ja arendada ettevõtlikkust," kinnitas Kalames.

Seminari teise päeva avas arutelu teemal «Praktikant – ressurss või probleem?».  Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia huvijuht ja loovtegevuse õpetaja, õppekava programmijuht Külli Salumäe tutvustas võimalust kaasata koolide ja noortekeskuste töösse kõrgkooli praktikante.

Grupitöös arutleti juhendaja rolli ja tulemusliku koostöö üle, kuidas kujundada soodsat õpikeskkonda, anda konstruktiivset tagasisidet ja toetada praktikanti parimal moel.   

Külastused MTÜsse P-Rühm ja Hellenurme vesiveskisse ning Lustimäe puhkealaga tutvumine leidsid osalejate hulgas positiivset tagasisidet. «Hea on näha, mida on võimalik saavutada ja arendada hea koostöö ja läbisaamise puhul kohalikul tasandil,» leidis üks seminaril osalejatest. Stressivaba koosolemist toetas samuti Palupera kooli ja pargiga tutvumine.

Üks seminari eesmärkidest on tutvuda Valgamaa eri paikadega. Eelnevatel aastatel sarnased seminarid on toimunud Otepää, Sangaste, Karula ja Põdrala vallas. Tehti ettepanekuid ka järgmisteks kohtumisteks. Sooviti aega võtta, et arutada ja jagada omavahel kogemusi plaanitavatest ja ellu viidud noorteprojektidest.      

Seminari toimumisele aitasid kaasa Valga maavalitsus, Valgamaa Rajaleidja keskus ja Valgamaa noorsootöökeskus Tankla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles