Keskerakondlased nõuavad kõigi nakatunud sigade viimist tehasesse

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu maaelukomisjoni keskerakondlasest liikmed Martin Repinski ja Siret Kotka külastasid täna, 26. augustil Väike-Maarjas asuvat AS Vireeni loomsete jäätmete käitlemise tehast, kus kohtuti Vireeni juhatuse esimehe ja nõukogu esimehega.

Kohtumise järgselt laususid saadikud, et vältimaks probleeme, mis on kaasnenud katku tõttu hävitatud sigade matmisega, tuleks edaspidi kõik katku nakatunud sead saata Vireeni tehasesse kahjustamisele.

«Katkuliste sigade matmine on tekitanud inimestes palju küsimusi ning täiendavaid probleeme. Eelkõige paneb inimesi muretsema matmisega kaasnev võimalik kahju keskkonnale ja põhjavee reostumine. Seda annaks vältida kui matmise asemel kahjustataks kõik seakorjused Vireenis,» sõnas Riigikogu maaelukomisjoni aseesimees Siret Kotka.

Konju talu peremees ja maaelukomisjoni liige Martin Repinski lisas, et AS Vireen saigi asutatud eelkõige selleks, et kõik loomsed jäätmed üle-Eesti viidaks sinna tehasesse, kus need keskkonnasõbralikult kahjustatakse.

«Tänavune suvi on seakasvatajate jaoks justkui õudusunenägu. Mandri-Eesti on sisuliselt katkuga kaetud ning levikule pole suudetud piiri panna. Olgugi et Väike-Maarja tehase võimekus ei ole ülemäära suur, tuleks minu hinnangul ülejäänud sigade Aafrika katku nakatunud sead edaspidi hävitada nii, et AS Vireen suudaks neid järk-järgult tehases ära põletada,» rääkis Repinski.

Matmisega on inimestele tema hinnangul juba liialt palju peavalu tekitatud. «Keegi ei soovi Torma juhtumi kordumist,» rõhutas riigikogulane.

Teadupärast tegi maaeluminister Urmas Kruuse täna riigiettevõtte Vireeni nõukogule ettepaneku kaaluda ettevõtte juhataja sobivust ametikohale. Ministri ettepanek on aga Siret Kotka hinnangul puhas asendustegevus.

«Urmas Kruuse tegeleb liialt palju asendustegevusega ning selle asemel, et seakatku reaalselt ohjata, on minister valinud erinevate osapoolte süüdistamise. Olgu siis süüdlane Vireen või VTA – valitsusel puudub aga igasugune süü. On aeg lõpetada süüdlase otsimine ning ka tegelikult tööd teha,» lõpetas Kotka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles