Seakatk nõuab uusi ohvreid Valga- ja Tartumaal

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade katk jõudis Eesti seakasvatajateni 2015. aasta suvel.
Sigade katk jõudis Eesti seakasvatajateni 2015. aasta suvel. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Veterinaar- ja toiduameti teatel diagnoositi täna, 25. augustil sigade Aafrika katk kodusigadel Tartumaal Puhja vallas 3804 seaga farmis, samuti Valgamaal Tõlliste vallas 120 seaga farmis. Kõik mõlema farmi sead hukatakse ja korjused hävitatakse.

Kokku on seakatku üle Eesti nüüdseks diagnoositud 16 farmis.

Valga maavalitsuse avalike suhete juht Kaja Mõts täpsustas, et sigade Aafrika katk diagnoositi Valgamaal Tõlliste vallas Vilaski külas Kopra Karjamõis OÜ seafarmis. "Ettevõttele on väljastatud sigade välitingimustes pidamise luba ning omaniku andmetel peetakse vabapidamisalal 120 ristandsiga."

„Nakatunud sead hukatakse. Tegutseme läbimõeldult ja koostöös jahimeestega, sest silmas tuleb pidada seda, et ristandsead aedikust välja ei pääseks. Hukatud loomad hävitatakse ettevõttes Vireen,“ kommenteeris olukorda Valgamaa veterinaarkeskuse juhataja Urve Laidvee.

Valga maavanema korraldusega on seafarmile kehtestatud karantiin. Taudipunktide ümber kehtestati 3 km ohustatud ja 7 km järelevalvetsoon. Taudistunud ala sisse jääb kolm seafarmi, kus peetakse kahte kuni 52 siga. Vastavad kitsendused koos kaardiga on leitavad Valga maavalitsuse kodulehelt.

Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati juuli keskpaigas Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa Taheva valla majapidamises.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ja ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100 protsenti loomadest).

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles