Küla elab juba nädalaid tolmupilvedes

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uniküla elanik Silver Hurt kirjeldab värvikalt juba mitu nädalat kestnud tolmuterrorit. «Hingata on raske ja kurk oleks nagu haige.»
Uniküla elanik Silver Hurt kirjeldab värvikalt juba mitu nädalat kestnud tolmuterrorit. «Hingata on raske ja kurk oleks nagu haige.» Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Uniküla külakeskuse inimesed on nädalaid pidanud kannatama hingematvat tolmu, mis tõuseb külast läbi sõitvate kruusaveoautode rataste alt.

Eelmisel nädalal toimetusse helistades kurtis Uniküla elanik Silver Hurt, et auto möödumisel ei näe sõrmegi suhu pista. Mehe sõnul sõidavad autod tihedalt, mõnel juhul lausa 10minutise vahega, vahel kaks-kolm järjest. Päeva jooksul loendanud külaelanik lausa 50–60 veomasinat, kusjuures alustatakse juba varahommikul.

"Kõik kohad on tolmu täis, kurk kipitab, nagu oleks haige: hingata ei ole midagi. Kolm päeva tagasi helistasin teedevalitsusse: lubati kõik korda ajada, siiani ei ole midagi paranenud," pahandas Hurt eelmisel teisipäeval. "Võiks sõita mitte Unikülast läbi, vaid teistkaudu maanteele."

Seda, kuivõrd võimalik kiirusepiirang olukorda leevendaks, mees öelda ei osanud. "Siin mõni auto võtab küll kiiruse hästi maha, aga tolmab ikka. Peaks sel juhul mingit kastmist või tolmutõrjet tegema, 500 meetrit, rohkem poleks vajagi. Kui nii suur raha pannakse kruusaveo peale, võiks korra päevas kas või kasta."

Ei saa hingata ega akentki avada

Tolm häirib ka kaks korda nädalas külakeskuses peatuva autokaupluse tööd. "No mis kauplemine saab siin olla? Mida ostame, mida müüme siis? Pesu kuivatamisest rääkimata: ööseks viime pesu välja, hommikul korjame kokku. Akent avada ei saa. Hingatagi ei saa," kirjeldas Hurt.

«Jutt jumala õige,» liitus jutuajamisega kohalik elanik Harri Kusnets. "Kui auto mööda sõidab, on nii palju tolmu üleval, et hoone seina näha ei ole,« viitas ta 10 meetri kaugusel oleva sauna poole. »Kõvasti kaks nädalat on see tolmutamine olnud. Siin vaheajal lapsed ka külas, tolmu sees mängivad." Pealegi on küla elanikud ka teadmatuses – keegi ei ole neile öelnud, mis toimub.

Kuna Valgamaalase teada on veod seotud lähedalasuva metsatee remondiga, küsisime infot esmalt RMK Valgamaa metskonna metsaülema Risto Sepa käest. Tema kinnitas, et septembrini käib intensiivne vedu, ja et läbi küla tulevad purukruusa koormad, millega kaetakse metsateed.

Kuidas külaelanike olukorda leevendada, Sepp öelda ei oska – olevat maanteeameti rida. "Arvan, et kui inimesed selle perioodi välja kannatavad, on nad rõõmsad, et saavad ilusa tee metsa sisse – parem marjul-seenel käia."

Teetööde teostaja Alar Vilbaste Kuusalu Veod OÜst tunnistas, et kiirusejutt on tuttav ja sellekohane kokkulepe vedajaga olemas. "Ehk peab üle rääkima selle teema veel," arvas Vilbaste, kes kinnitas, et tööd kestavad septembrini.

Ümbersõit kõne alla ei tule

Vedusid teostava TR Veod OÜ omanik Timo Mõts ütles möödunud nädalal, et nende võimuses on külakeskusest läbisõidul kiirusi vähendada küll – seda on ka tehtud, kuid see on ka kõik. "Autodel on peal mu telefoninumber, aga keegi pole helistanud ega märku andnud, et on probleem." Tema sõnul on ainuke, mis veel mõeldav oleks, tee kastmine, kuigi kuivaga oleks efekti ainult mõneks tunniks.

Ümbersõitu ta võimalikuks ei pidanud: töövõtuleping ei võimaldavat. "Praegu on objektid niivõrd täpsete hindadega välja kalkuleeritud, et iga lisakilomeeter maksab raha ja seda ei ole kellelgi."

Mõts märkis ka, et kiiruse piiramine on jutuks olnud. "Saan seda sõnumit vedajatele uuesti edastada, see on kõik, mis meie võimuses – võtame elamute juures veelgi kiirust maha. Nüüd tuleb väike leevenduspaus ka, tänasest (möödunud kolmapäevast – toim) kuni esmaspäevani me ei vea. Siis jääb veel nädal."

Kuna tegemist on riigimaanteega, pöördusime sama jutuga maanteeameti poole. Ameti Valgamaa liikluskorralduse osakonna vanemspetsialist Raul Tammela sõnas, et paraku on kloriididega tolmutõrjet praegu keeruline teha. «Selliseid töid tehakse kevadel varakult, kui on niiskust ja tõenäosus, et see ka püsima jääb.»

Koormuspiirang nüüd peal

Eilseks oli majadevahelisele teelõigule tekkinud koormuspiirangu märk 10 tonni. Teine samasugune oli asetatud maanteelt Uniküla poole keeravale teeotsale. Raul Tammela sõnas, et see piirang on antud juhul kõige lihtsam ja kiirem lahendus olukorrale, kiirusepiirangut ei pidanud ta vajalikuks rakendada.

Märgi ametlik seletus on, et sõita ei tohi C-kategooria sõiduki, traktori ega liikurmasinaga. Märgile kantud tonnide arv tähendab, et ei tohi sõita ühegi nimetatud sõiduki ega autorongiga, mille veduk on üks neist, kui registrimass ületab näidatud arvu. Seega peaks selline korraldus tõepoolest välistama kruusaveo läbi küla.

Selline lahendus aga ei ole elanikele meeltmööda, kuna märgist hoolimata sõitnud kohalike sõnul esmaspäeva jooksul külast läbi mitu koormat – tõsi küll, väiksematel autodel, kuid Silver Hurda väitel kindlasti mitte kergemad kui 10 tonni. «See on nagu ümber nurga püssi laskmine,» on Hurt kuri. Kas need kollast värvi SISU veokid kuulusid samale ettevõttele, kes vedusid teostab, ei ole teada.

Nädala lõpu poole on oodata vihma, ehk leevendab vähemalt seegi olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles