Kultuurisõja temaatika jõuab Otepääle

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAPTKi juhid Markus Järvi (vasakul) ja Varro Vooglaid.
SAPTKi juhid Markus Järvi (vasakul) ja Varro Vooglaid. Foto: Tairo Lutter

Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) viib ajavahemikus 20.–27. augustini läbi ringreisi, mille käigus kohtutakse inimestega neljateistkümnes maakonnas, et selgitada Eesti ühiskonnas maad võtva kultuurisõja tähendust, tagamaid ja suundumusi.

Ringreis algas 20. augustil konverentsiga Tallinna Kultuurikatlas ning teine samateemaline konverents on 23. augustil Tartus Dorpati konverentsikeskuses. Teistes kohtades leiavad aset kohtumised samal teemal, ent piiratumas formaadis.

Omalaadne suvetuur jõuab ka Valgamaale. Nimelt tutvustab sihtasutus oma seisukohti 24. augusti õhtul Otepää vallas Pühajärve puhkekeskuses.

SAPTK juhatuse esimehe Varro Vooglaidi sõnul on kultuurisõda võitlus ühiskonna suundumuste ja tuleviku pärast ideede, tõekspidamiste, väärtuste ja hoiakute tasandil.

«Paljud inimesed tunnevad üha selgemini, kuidas meie ühiskonnale püütakse peale suruda võõraid väärtusi ning kuidas meie ühiskondlik kord püütakse samm sammu haaval nihutada uuele maailmavaatelisele alusele, ilma et selleks oleks saadud rahvalt mingisugustki mandaati. Aeg on niisugusele suundumusele vastu astuda ja seista üheskoos selle eest, et meie rahval säiliks moraalse ja kultuurilise enesemääramise õigus,» selgitas Vooglaid.

SAPTK juhatuse liige Markus Järvi hinnangul on kultuurisõja algatanud need, kes ründavad iga elujõulise kultuuri aluseks olevaid väärtusi: mehe ja naise abielu, perekond, rahvuslik iseseisvus, majanduslik sõltumatus ja vooruslik eluviis.

«Kui need kaovad, hävinevad ühiskond ja kultuur sellistena, nagu me neid teame,» ütles Järvi ja väljendas lootust, et ringreisiga õnnestub süstida inimestesse julgust ja valimisolekut seista meie ühiskonna alusväärtuste eest. «Kuigi võib tunduda, et kultuurisõjas on domineerimas tervemõistusliku maailmatunnetuse ründajad, on veel vara alla vanduda – tuleb asuda kaitsma seda, mis on ilus, hea ja tõene.»

Ringreisi kohtumised on kõik eesti keeles ja on osalejatele tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles