Hummuli 5. looduspäev - ürgloodusest rafineeritud mõisakultuurini

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hummuli mõis
Hummuli mõis Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sel laupäeval, 22. augustil on kõik, kes tunnetavad sidet Hummuliga, kutsutud mõisaparki. Oodata on toredat ja sisukat päeva, saab osa nii loodusetarkusest kui mõisakultuurist.

Hummuli piirkonda on esmakordselt mainitud 1226. aastal nimega Terra Humularia. (Humularia  -  liblikõieliste taimede sugukonna üldnimetus). Hummuli mõisat (Hummelshof - maamesilase kodu), haldusüksust kui sellist, on esmakordselt mainitud 1470.a.

Taimed ja mesilased kuuluvad kokku,  seetõttu on Hummuli 5. looduspäev pühendatud taimedele, parkidele, mõisale ja nagu alati - loodushoiule.

Päev, nagu öeldud, saab olema mitmekesine.

Jutulõnga Hummuli mõisapargi laval kerivad:

Mercedes Merimaa  - taimetark, biomeedik  ja õieterapeut, kes hetkel töötab Pärnumaa Partnerluskogu tegevjuhina ja Pädaste mõisa kuurorthotellis köögi loodussaaduste suunajuhina, lisaks pakub erinevaid koolitusi.  Rahvasuus kutsutakse teda “umbrohu laulikuks”.  Ta on andnud välja raamatud : “Õitest hingeni”,  “Väega toidud”, “Minu tee  taimede väeni”. Hummulis tuleb kõneks nii taimede väe avastamine  kui ka sparglikasvatus. Müügis on nii raamatud kui ka sparglitaimed.

Veronika Meibaum - Travnitsa - ehk ravimtaimedega täidetud vene kaltsunuku meistriklass. Töötoa läbiviijaks on Vene talu noorperenaine ja pärimuskultuuri hoidja Veronika Meibaum Pärnumaalt.

Tema juhendamisel meisterdatakse ravimtaimedega täidetud nukku, mis olla heaks kaitseks haiguse vastu. Omale meelepärased ravimtaimed võib ise kaasa võtta. Muud materjalid ja väike varu levinumaid ravimtaimi on kohapeal olemas.

Peep Tobreluts - Troonide kuninga loeng mõisnikele, omavalitsejatele, maamajade - ja suvilaomanikele. Üks põhjus, miks Peep Tobrelutsu esinema  kutsuti, on väga praktiline - soov leida kultuurset, sobivat ja loodusega kooskõlas lahendust pargis nende kohtade jaoks, kus "kuningas jala käib", sel aastal on see  eriti kohane, sest mõisa esmamainimisest möödub 545 aastat... aga pargis ikka kempsu pole. Jutuks tulevad  ka ökoloogilised ja seaduslikud lahendused nii suvilate kui ka maamajade juures asuvate käimlate ehitamiseks.

Kersti Sirel - Keskaegsete rõivaste moedemonstratsioon - keskaegsed rõivad  demonstreerivad  Bonifatsiuse Gildi kuuluva OÜ Kehakatte Töökoja meistrid. Kostüüme kommenteerib ja selgitusi jagab Kersti Sirel.

Tanel Pajo – “Puud on meil, puud on meil hellad velled” – kuidas hinnata puude seisukorda, nende tervist ja elujõudu, kuidas teha nii, et nad haigetena ei muutuks ohtlikuks ümbritsevale. OÜ Unustamatu pakub abi ohu hindamisel ja ohtlike ning haigestunud puude langetamisel.  Kohapeal selgitatakse praktiliste näidete abil, mismoodi see toimub.

Näitame, mida oskame ja õpime nagu jaksame:

    Mõisatantsude õpituba – keskaegse Euroopa tantse õpetab tantsima Valdeko Kalamees

    Mõisaegne romantiline taimetikand – käsitööõpituba Liivi Orav

    Ada ja Magusameistrid – meisterdame koos magusaid mesimummusid ja palju muud

    Noore meistri värkstuba - puidust talusiltide jmt valmistamine kohapeal – Kuido Torp

    Ennu kalamehejututuba – kõik mida peab teadma õngitsemisest, püüdmisest ja lantimisest, Enn    Mihailov

     Vibulaskmise õpituba - Jaana ja MTÜ Hummuli Noortekeskus

Veel lisaks:

Haldjalikud näomaalingud

Õnneloos “Iga ettevõtja võib”

Rohevahetus, oma taimede ja aiasaadustega on oodatud nii kohalikud elanikud kui ka huvilised kaugemalt.

Mekkida saab koduõlut- ja veini. Mekutamine ja ostmine oma vastutusel.

Toidab Toidubaar

Õhtu lõpetab Pille Lille Muusikute Fondi “Kontsert metsakatedraalis”, solist: Mati Kõrts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles