Metssealiha turustamise võimalused peaksid paranema

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põllumajandusministeerium saatis kooskõlastusringile maaeluministri määruse eelnõu, mis loob võimalused turustada kõrgendatud järelevalvega seakatku levikupiirkondades kütitud tervete ja kontrollitud metssigade liha. Eelnõu kohaselt saavad esimeses tsoonis kütitud metssigade liha ja -tooted kolmnurkse ning teises-kolmandas tsoonis kütitud sigade liha ja -tooted nelinurkse erimärgistuse.

«Kui seni said jahimehed seakatku levikupiirkondades kütitud metssigade liha kasutada vaid kohapeal oma tarbeks, siis edaspidi on võimalik hakata seakatku suhtes uuritud tervete sigade liha turustama,» ütles maaeluminister Urmas Kruuse. «Kontrollitud metssealihale ja -toodetele lisatav järelevalvemärk annab liha käitlejatele ja turustajatele kindluse, et need sead on uuritud ja terved ning liha taudi leviku seisukohalt ohutu.»

Keskkonnaministeerium ja keskkonnaamet on otsustanud, et eeloleval jahihooajal tuleb metssigade arvukuse vähendamiseks küttida vähemalt 29 600 metssiga. Jahimehed on väljendanud muret, et küttimismahtude suurendamisel ei jõuta kogu liha oma tarbeks ära tarbida.

«Erimärgistuse olemasolul saavad käitlejad ja lihatööstused hakata metssigu vastu võtma ning tekib võimalus nende turustamiseks väljaspool konkreetset kitsendustega tsooni. See peaks metssigade liha realiseerimist jahimeeste jaoks oluliselt lihtsustama,» lisas Kruuse.

Määruse eelnõu kohaselt tuleb hakata sigade Aafrika katku esimeses tsoonis ehk puhvertsoonis kütitud ning katku suhtes uuritud metssigade liha ja tooteid märgistama kolmnurkse märgiga, mis võimaldab neid turustada kogu Eesti piires. Teisest ja kolmandast tsoonist pärinevate metssigade liha ja -tooted märgistatakse nelinurkse järelevalvemärgiga ning neid võib turustada teise ja kolmanda tsooni piires.

Kõikidelt seakatku riskipiirkondades (esimene kuni kolmas tsoon) kütitud metssigadelt tuleb võtta proovid sigade Aafrika katku välistamiseks. Kütitud metssead, kelle proovidest seakatku haigustekitajaid leitakse, maetakse kohapeal ning seda liha ei turustata.

Erimärgistus on vajalik seakatku levikupiirkonnast pärineva liha ja lihatoodete liikumise jälgitavuse tagamiseks. Tegemist on järelevalveametnikele suunatud märgiga. Erimärgistusega liha ja tooteid teistesse ELl liikmesriikidesse ja kolmandatesse riikidesse viia ei saa.

Eelnõu on esitatud kooskõlastamiseks keskkonnaministeeriumile ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ja arvamuse avaldamiseks veterinaar- ja toiduametile, Eesti Talupidajate Keskliidule, Eesti Põllumeeste Keskliidule, Eesti jahimeeste seltsile, Eesti tõusigade aretusühistule, Viru lihaühistule, Eesti põllumajandus-kaubanduskojale, Eesti Toiduainetööstuse Liidule, Eesti Kaupmeeste Liidule ning Eesti Hotellide ja Restoranide Liidule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles