Täna jõuab Valgamaale Balti Keti velotuur

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fännid mullusel Balti Keti velotuuril
Fännid mullusel Balti Keti velotuuril Foto: Henrik Osula

60 aastat tagasi alguse saanud Balti riikide ühise velotuuri traditsioon saab jätku täna keskpäeval Toompeal, mil 102 ratturit ehk 17 tiimi üle maailma stardivad Balti Keti velotuuri esimesele etapile Pärnusse.

Esimest korda toimub velotuur lühendatud mahus, mil plaanitud kuue etapi asemel on kolm. Rahaliste raskuste tõttu Läti ja Leedu etappe ei korralda. Balti Keti velotuuri peakorraldaja Allar Tõnissaare sõnul vaevab sama mure ka Eestit, kuid velotuur leiab siiski aset.

«Palju tuge saime tiimidelt, kellest enamik leidsid, et ka kolmepäevane velotuur on väärt osalemist. Oli ka neid, kes ütlesid, et olgu velotuuri pikkus milline tahes, Balti keti sündmusi peab tähistama,» sõnas Tõnissaar. «Ka tiimid, kes kauge vahemaa tõttu lühendatud tuurile ei tulnud, ütlesid, et see velotuur peab kindlasti jätkuma ja nad loodavad järgmisel aastal taas osaleda.»

Kolme etapiga läbitakse 543 kilomeetrit. Esimene etapp viib ratturid läbi Saku, Rapla ja Vändra Pärnusse, kus finišeerutakse Kaubamajaka ees. Teine etapp stardib 19. augustil Pärnust suunaga Valga poole, vahefinišid on Kilingi-Nõmmes ja Tõrvas, kusjuures Tõrvas plaanitakse olla kella 15 paiku, Valgas kell 16.15.

Eesti taasiseseisvumispäeval alustavad võistlejad kell 10 Valgast ning suunduvad otsejoones üle piiri Lätti, kus läbitakse nii Smiltene kui Valmiera. Seejärel oodatakse rattureid tagasi Valka, kus selgub tänavuse Balti Keti velotuuri võitja.

20. augustil toimub Valgas ümber Pedeli laste rattaralli, kus saavad osaleda kõik väikesed ja tublid. Lastesõitudega tehakse algust kell 11 ja start antakse samuti nagu profiratturitele Rimi ja Selveri parklate vahelt. Kõikidele osalejatele on tore kingitus ja parimad saavad ka medali kaela. Seega on Valgas tegevust hommikust kuni pärastlõunani - nii suurele kui pisemale.

Tasasel maal sõidetav velotuur saab olema kiire. Ilmastikuolud tõotavad tulla suurepärased ja tiimide tase lubab arvata, et keskmine kiirus jääb 47–48 km/h juurde.

Osalejatest on kahtlemata kõige tuntum leedukas Ramunas Navardauskas, kes võitnud etappe nii Tour de France’il kui Girol. Kohal on ka mitu möödunud aastatel kõrgete kohtade nimel võidelnud ratturit. Eestlastest on stardis peamiselt suure potentsiaaliga järelkasv, kellest tulevikus kindlasti rattaspordis palju kuuleb.

Kuigi korraldajad kutsuvad raja äärde lippudega kaasa elama, saab tuuri jälgida ka selle kodulehel. Velotuurist tehakse kolme kaamera abil otseülekanne ning jooksvat infot saab ka tekstiülekandest. Korraldajad vabandavad ka võimalike ebamugavuste pärast, mida velotuur võib tekitada.

Läänemere-äärne Balti riikide ühine velotuur on pikkade ajalooliste traditsioonidega üritus, mis sai alguse 1955. aastal. Traditsioon katkes 1987. aastal. 2010. aasta novembris allkirjastasid Riias kolme Balti riigi rattaliidu presidendid koostöökokkulepe, milles otsustati taastada kolme Balti riiki läbiva rahvusvahelise velotuuri traditsioon.

2011. aastast tähistab Baltic Chain Tour Via Baltica augustis Balti keti aastapäeva ning on ühtlasi Läänemere-äärsetes riikides üks pikemaid iga-aastasi velotuure.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles