Juhtkiri: Kiusu asemel koostöö

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ülla Tamm

Sigade Aafrika katk on saanud juurde uusi pöördeid, kui nädalavahetusel ilmnes, et Puurmanis haiguse tõttu hukatud sigade korjused on intensiivse lagunemise tõttu matmiskohas Torma vallas maapinnale tõusnud.

Eelnevalt olid ametnikud kinnitanud, et midagi sellist juhtuda ei saa. «Katame hukkunud loomad vähemalt kolmemeetrise pinnasega ja tihendame pinnast. Ma arvan, et sellest peaks piisama. Lisaks tuleb veel muidugi desinfektsioon ja kloorlubi peale,» selgitas näiteks veterinaar- ja toiduameti Jõgevamaa veterinaarkeskuse juhataja Harles Kaup «Aktuaalsele kaamerale».

Paraku oli tegu järjekordse valearvestusega. Nii kipub sigade Aafrika katkuga seoses tehtud valearvestuste jada juba päris pikaks venima. Praegu kuulemegi erinevaid tagantjäreletarkusi selle kohta, mida teha tulnuks, et taudi levikut ära hoida. Sellega kaasneb pidev näpuganäitamine: põllupidajad näitavad süüdistavalt jahimeeste, suured seakasvatajad väikeste, pea kõik juhtunuga seotud huvigrupid valitsuse poole. Loetelu võib jätkata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles