Valgast saab taas sõjaajaloopealinn

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõeline sõda ei ole lõbus. Kui seda vaid mängida, on emotsioonid teistsugused.
Tõeline sõda ei ole lõbus. Kui seda vaid mängida, on emotsioonid teistsugused. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Reedel saab Valgast juba seitsmendat korda sõjaajaloopealinn. 14.–16. augustil toimub rahvusvaheline Valga militaarajaloo festival, millest võtab osa 33 klubi 13 riigist. Sõjameeste laagris on ligi 500 osalejat.

Peale Eesti oma klubide on kohal eelmistelgi aastatel osalenud riigid: Hispaania, Leedu, Läti, Prantsusmaa, Saksamaa, Soome, USA, Ukraina, Valgevene ja Venemaa. Esmakordselt osaleb festivalil klubi Gruusiast, andis teada Valga linnavalitsuse avalike suhete spetsialist.

Mitme päeva jooksul leiavad aset sündmused, mis pakuvad elamusi nii osalejatele kui pealtvaatajatele. Jätkub vaatemängu nii silmale kui kõrvale: lendavad hävitajad, mürisevad sõjamasinad ja kõlavad püssipaugud.

Festivali avamine saab teoks ülehomme kell 15 Vabadussõja Valga ausamba juures. Seal leiab aset Paju lahingut kujutava pronksplaadi avamine. Veerand nelja paiku lendavad üle Vabadussõja ausamba juures toimuva MilFesti avaürituse NATO 2 britti hävitajat nimega Eurofighter Typhoon. Tegemist on madallennuga, mis saab teoks 300 meetri kõrgusel.

Tund hiljem algab Põhjasõja näidismäng linna pargis. Kaasa löövad Eesti, Läti ja Venemaa sõjaajalooklubide liikmed.

Õhtul võib jälgida pinnaltpäästmist Pedeli jõe puhkeala läheduses. Politsei- ja piirivalveameti lennusalga helikopter päästab Tõrva päästekomando paadis oleva abisaaja.

Esimese festivalipäeva lõpetab Jõekääru kontsert Pedeli jõe poolsaarel, kus eriline rõhk on kaunite muusikahelide saatel loojuval suvepäikesel.

Tegemist on vabaõhukontserdiga, kus astuvad üles 2 Quick Start, Tõnis Mägi, superstaarisaatest tuntud Gertu Pabbo ja Kristjan Kannukene, Nele-Liis Vaiksoo, Andris Ērglis, Valgamaa oma noored tõusvad tähed Mairin Tann, Liina Tsimmer ja Egnar Hernits. Esineb ka Eesti Kaitseväe orkester kolonelleitnant Peeter Saani juhatamisel. Õhtut juhib Peeter Oja.

Laupäev algab rahvusvahelise vanavaralaadaga Pikk tn 16a territooriumil. Sealsamas saab jälgida kultuuriprogrammi ning kaitseressursside ameti, Kaitseliidu, kaitseväe ja teiste jõustruktuuride esitlusi. Kohal on lisaks kohalikele kauplejad nii Tšehhi- kui Venemaalt.

Sõjameeste marss kulgeb sel aastal Valgas marsuudil Jaama pst–Vabaduse tn–Kesk tn–Selveri parkla. Näha saab ajaloolistes vormides sõjamehi ning sõjatehnikat läbi aegade. Marsi peas sammub Kaitseväe Orkester eesotsas kolonel Peeter Saaniga.

Transpordi tänava piirkonnas aset leidev näidislahing pakub hetki 1944. aasta lahingust koos Saksa tanki ja muu sõjatehnikaga. Aimu saab ka sõja viimastest lahingupäevadest Lõuna-Eestis.

Kontserdil «Tähed Militaartaevas» Pikk tn 16a territooriumil esinevad ansambel Terminaator ja Getter Jaani. Kavas on suurejooneline ilutulestik.

Sõjameeste laagris süüdatava lõkke ääres korraldab laagrilistele ühislaulmise ansambel Untsakad.

Pühapäeval leiavad aset tegevused sõjameeste laagris ja festivali lõpetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles