Ilm pakkus Tõrva Loitsul ootamatuid eriefekte

Dagny Viks
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva Loits
Tõrva Loits Foto: Taavi Niittee/Valgamaalane

Väikelinn Tõrva võõrustas laupäeva õhtul juba kaheksandat korda suurejoonelist ning ennenägematute eriefektidega vürtsitatud Tõrva Loitsu. Vaatajate ees rullus lahti lava-show, mis oli sedakorda keskseks teemaks valinud Kreutzwaldi poolt rahvale tuttavaks tehtud kilplased.

Ka tänavu meelitas Tõrva Loits Veskijärve maalilisele kaldale tuhandeid kultuurihuvilisi pealtvaatajaid nii lähemalt kui kaugemalt. Tõrva linnapea ja ürituse korraldaja Maido Ruusmann kõneles pool tundi enne suurkontserdi algust, et võrreldes eelmise aastaga oli tunne seekord muutunud palju kindlamaks. 

“Alustasime proovidega sel aastal ühe päeva võrra varem ja reedesed väga tugevad etenduse läbimängud süstisid kindlustunnet,” sõnas Maido Ruusmann, kes lubas juba enne show algust, et oodata on müstikast ja efektidest kubisevat vaatemängu.

Loits ja vihm käsikäes

Maido Ruusmann tõi ainsa tõrvatilgana meepotis välja ilma, mis sarnaselt varasematele Loitsu-etendustele end taaskord vihmale sättis. “Tõrva Loits ja vihm käivad justkui käsikäes,” tõdes Tõrva linnapea.

Kuigi kardetud vihm saabuski ning lükkas kontserdi algust veidi edasi, pakkusid esimesena lavale astunud Lenna Kuurmaa ja Karl-Erik Taukar publikule mõnusa ning kaasakiskuva kontserdielamuse. Nii Lenna kui Taukar rõõmustasid, et just Tõrva Loits osutus selleks kohaks, kus artistid sel aastal ainsana üheskoos lavale astusid.

Lenna Kuurmaa arvas, et tõrvakad peaksid kodulinnas toimuva suursündmuse üle südamest uhked olema. “Loits on nii ainulaadne ja eriline ning ma arvan, et kohalikel on väga vedanud, et selline üritus just nende linnas toimub,” kõneles Lenna, kes Loitsul juba teist korda üles astus.

Kõik õiges tasakaalus

Lennaga lavalaudu jaganud Karl-Erik Taukar jäi küll enda esinemisega rahule, kuid väitis, et pidi ilmas pettuma. “Ma olen kuulnud, et Tõrva Loits toimub isegi siis, kui taevast pussnuge sajab,” ütles Taukar, kelle arvates jäi vihmasabin sel aastal isegi tagasihoidlikuks. 

Loitsul esimest korda esinenud Taukar ütles, et üldiselt suhtub ta muusika segamisse koreograafiliste või teatraalsete lisanditega suhteliselt lahjalt, kuid Loitsu puhul Taukari meelest kõik toimis. “Mulle tundub, et see koht ja kogu ümbrus on nii õige vaimsusega, et siin võib sellist tulemöllu teha ilma, et see paistaks mingilgi viisil grotesksena. Siin on kõik nii õiges tasakaalus. Lõuna-Eesti veerel võib sellist pulli teha küll,” arvas Taukar.

Taukar lisas, et plaanis esialgu peale enda esinemist koju minna, kuid kuna kogu üritus jättis talle kokkuvõttes nii meeldiva ja intrigeeriva mulje, kaalus muusik lausa etenduse lõpuni kohale jäämist.

Taustalauljast iseseisva artistini

Lennat ja Taukarit aitasid enda ülesastumistega ka Tõrva neiu Gertu Pabbo ja Eesti värskeim superstaar Jüri Pootsmann. Kui eelmisel aastal astus Gertu Tõrva Loitsu lavale Hendrik Sal-Salleri taustalauljana, siis tänavu esines neiu juba iseseisva artistina. “Ma mäletan, et eelmisel aastal olin ma väga, väga närvis, kuna ei olnud veel seesugusel suurel laval üles astunud. Nüüd on juba kogemusi ja julgust rohkem,” kõneles Gertu Pabbo. 

Jüri Pootsmann, kes Gertuga staarisaate finaalis võistles, kinnitas, et tundis end Gertu kodulinna publiku ees esinedes suurepäraselt. “Ma usun, et inimesed võtsid mind hästi vastu,” ütles Jüri. Noor muusik sõnas, et Tõrva Loitsu puhul on tegemist väga laheda üritusega ja kiitis korraldajaid ettevõtlikkuse eest. Küsimusele, kas ta ka tulevikus Loitsu laval üles sooviks astuda, vastas Jüri Pootsmann jaatavalt. “Kutsuge mind ainult kohale.”

Kilplased vallutasid lava

Kogu õhtu kõige suuremaks magnetiks kujunes aga Mart Kolditsa poolt lavastatud tantsu-, tule- ja vee-etendus. Lavale toodud kilplaste lugusid ilmestasid Genka tabavad riimid, Kosmikute ja HU? geniaalsed laulusõnad ja hea lavaline energia ning loomulikult laval ringi askeldanud päris kilplased.

Laval toimuvat toetasid kõikvõimalikud eriefektid -- tuli, vesi, valgus-show ja maailma suurimate trummide poolt tekitatud müstilised helid. Kogu etendusele andis aga erilise värvingu Tõrva kohale sõudnud äikesetorm. Välgunooled olid justkui osa suurlavastusest.

Kuigi nagu tavaliselt tõi Tõrva Loits kohale vihma ja äikese, pakkus kokkuvõttes väikelinnas toimunud suursündmust midagi igale maitsele. Oma osa said kätte need, kes huvitusid muusikast, tantsust, teatrist või lihtsalt maagilisest Eesti ilmast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles