Valgas hakkab peagi sõitma legendaarne tank

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanki lähemalt uurides avastasid mehed selle ninaosast mõranenud soomuse. Arvatavasti on tegemist miinitabamusega, mis lõppes vähemalt tanki juhtinud mehele tõenäoliselt kindla surmaga.
Tanki lähemalt uurides avastasid mehed selle ninaosast mõranenud soomuse. Arvatavasti on tegemist miinitabamusega, mis lõppes vähemalt tanki juhtinud mehele tõenäoliselt kindla surmaga. Foto: Taavi Niittee

Valga sõjamuuseumi tagahoovis käib tegus sagimine. Õliste kätega mehed sobitavad hiiglasliku mootori külge järjekordset hiiglaslikku juppi. Taamal, seina ääres, seisab raudmonstrum, mille tunneks ära ka suurim militaarvõhik – tank, mille kõrvale tõstetud tankitorni suurtükk sihib ähvardavalt taevasse.

1944. aastal ehitatud Nõukogude tank T-34-85, millest sai Teise maailmasõja päevil üks kuulsamaid omasuguste seas, on kõrvaltvaataja pilgu läbi praegu üsna täbaras seisus. Seda aga ainult kõrvaltvaatajale. Praeguseks küll veel komplekteerimata tank loodetakse juba järgneva kuu jooksul omal jõul sõitma saada ning aasta pärast võib selles istuda ja kahurit liigutada iga piisavalt julge militaarentusiast.

Nüüdseks pea kaks aastat taastamisel olnud tanki lugu algas ühe teise samasugusega, mis leidis oma lõpu poliitiliste provokatsioonide käigus. Nimelt õhiti 1990. aasta aprillis Valgas Tartu maantee äärde kolm aastat tagasi püstitatud tank-monument. Militaarmuuseumi eestvedaja Meelis Kivi sõnul oli tegemist ilmselt KGB läbi viidud lõhkamisega, millega üritati anda põhjust tuua Vene vägesid Eestisse juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles