Minister soovib metssigadele sõja kuulutada

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssiga põrsastega. Foto on illustreeriv.
Metssiga põrsastega. Foto on illustreeriv. Foto: Ove Maidla / Postimees / Scanpix

Karmistuvad nõuded seakasvatustele aitavad küll vähendada sigade Aafrika katku jõudmise tõenäosust farmidesse, kuid maaeluminister Urmas Kruuse sõnul saab pikaajaline lahendus olla vaid metssigade populatsiooni jõuline ja kiire vähendamine.

«Karmistame sel nädalal oluliselt seakasvatustele kehtivaid bioohutusnõudeid, nende kontrollimiseks alustab veterinaar- ja toiduamet veel sel nädalal erakorralist kontrolli. Kuid kogu tegevus ei anna kiiret tulemust, kui metssigade populatsiooni ei hakata väga jõuliselt vähendama,» ütles maaeluminister Urmas Kruuse pärast eilset kohtumist Jõgeva- ja Tartumaa veterinaarkeskuste juhtide ning piirkonna seakasvatajatega.

«Veel lähinädalatel avame seakasvatajatele finantsmeetmed, mis võimaldavad täiendavaid investeeringuid bioohutusmeetmete tugevdamiseks. Samas näeme, et seakatk jõuab esmajärjekorras nende piirkondade farmidesse, kus see agressiivne taud on jõudnud metssigadeni,» lisas Kruuse. «Seakatk levib metsast farmi, mitte vastupidi. Seepärast tuleb farmide pideva riski vähendamiseks jõuliselt piirata metssigade arvu,» rääkis minister.

Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati juuli keskpaigas Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamiseks. Praeguseks on sigade Aafrika katku leitud kokku kaheksas farmis ja majapidamises Viljandi-, Valga-, Tartu-, Järva- ja Lääne-Virumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles