Kuidas ratast varaste eest kaitsta?

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnegi kadunud ratta leiab politsei üles.
Mõnegi kadunud ratta leiab politsei üles. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Politsei jagab näpunäiteid, kuidas oma kaherattalist sõpra varaste eest kaitsta.

* Pargi linnas oma ratas rahvarohkesse kohta, mitte nurgatagusesse. Varas ei saa su ratast kuigi mugavalt näpata, kui seda turvavad lisaks lukule ka kõrvalised pilgud.

* Maapiirkonnas olles tee risti vastupidi ja hoia ratast kõrvaliste pilkude eest varjus.

* Kinnita rattalukk raami ja tagumise ratta külge, sest vaid nii on sellest kasu varguse ennetamisel.

* Pea meeles, et lukul ja lukul on vahe. Rattavarguse eest kaitseb kõige paremini tugev U-lukk, mille lõhkumisega peab varas oluliselt suuremat vaeva nägema. See omakorda tekitab võimaluse, et keegi juhtub vargust pealt nägema ning süüdlane saab vastutusele võetud.

* Pea meeles, et lukk on vargale ühelt poolt füüsiline, aga teisalt ka psühholoogiline tõke. Kasuta alati rattalukku. Ka siis, kui lähed minutiks poodi. Suurem osa rattavargusi pannakse toime seal, kus need piisavalt turvatud ei ole: maja trepikojad, hoovid, kaupluste esised.

* Jäta meelde või tähista oma jalgratas eritunnustega. Nii on hiljem varguse korral lihtsam tuvastada, et see sõiduriist kuulub just sulle.

* Varguse lahendamisel on abiks seegi, kui sul on tehtud rattast mõni foto.

* Soovitame tungivalt mitte toetada varaste tegevust ehk soetada endale kahtlast päritolu odav ratas – see on suure tõenäosusega varastatud. Varastatud ratast teadlikult endale ostes panete ka ise kuriteo toime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles