Piirilinn tahab vabariigi sünnipaiga au endale

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Läti piirilinnas Valkas said Põhja-Läti ajalehe Ziemeļlatvija ajakirjaniku Aldis-Māris Dubļānsi teatel sel nädalal kokku ajalooõpetajad üle Läti.

Valka põhikoolis aset leidnud kolmepäevase seminari põhiteemad oli Läti ajakirjaniku sõnul seotud küsimusega, kas ei peaks Valkat edaspidi Läti Vabariigi sünnipaigana käsitlema. Nimelt loodi seal 1917. aastal Läti Talurahva Liit, mis seadis üheks oma eesmärgiks iseseisva Läti Vabariigi loomise. Liidu üks rajajaid ja juhte oli hilisem Läti president Kārlis Ulmanis.

Valka suurt rolli iseseisva Läti riigi tekke juures rõhutati ka Ulmanise mälestusmärgi avamisel mullu sügisel Valka keskväljakul Lugaži platsil. Muu hulgas rõhutas seda linna juht Vents Armands Krauklis, kes on ise veendunud, et Valkat võiks ja tuleks pidada riigi sünnipaigaks. Seda seisukohta väljendas ta ka kohtumisel Läti ajalooõpetajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles