Vallavanem: nakatumine toimus suure tõenäosusega inimeste endi tegevuse tagajärjel

Liisi Ploom
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Rogenbaum, Taheva vallavanem
Monika Rogenbaum, Taheva vallavanem Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna, 31. juulil saabus Valgamaalt taas halb uudis. Kinnituse sai juba teine seakatkujuhtum Taheva vallast – sedapuhku Kallikülast.

Kinnituse saanud katkujuhtum tuli ilmsiks kolme seaga majapidamises, kus ühelt kodusealt leiti sigade Aafrika katk.

Taheva vallavanema Monika Rogenbaumi sõnul oli teade katkujuhtumist jõudnud nendeni juba eile. «Minu andmetel tappis pererahvas sea ja seejärel saadeti proovid laborisse. Sealt tuli aga teade, et siga oli nakatunud,» sõnas vallavanem ja lisas, et täna, 31. juulil lähevad hukkamisele ka majapidamises asuvad põrsad.

«Valla poolt ei saa meie hetkel väga midagi teha. Sead hukatakse ja seejärel toimub ruumide puhastamine ja desinfitseerimine, nagu kord ette näeb,» sõnas Rogenbaum. Samas sõnas vallavanem, et nakatumine toimus suure tõenäosusega inimeste endi tegevuse tagajärjel. «Tõenäoliselt käisid inimesed sellestki paigast metsas marjul.»

Selle juhtumiga seoses kehtestas Valga maavanem täna oma korraldusega Kallikülas Aili Liivale kuuluvas loomapidamishoones karantiini. Samuti kehtestatakse ohustatud tsoon 3 km raadiuses ümber taudikolde ja järelvalvetsoon 10 km raadiuses ning tsoonides vastavad kitsenduses. Lisaks Valgamaale jääb osa järelvalvetsoonist Võru maakonda.

Kalliküla jääb Valga ja Võrumaa piiri lähedale ning vallavanema enda sõnul oli majapidamine keset metsa. Samas tõdes Rogenbaum, et tema andmetel pole sealt kandist leitud ka nakatunud metssigu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles