Uued katkuleiud sunnivad piirama koerte ja kasside vabadust

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomakaitsjate kinnitusel on steriliseerimine ja kastreerimine looma tervisele hea.
Loomakaitsjate kinnitusel on steriliseerimine ja kastreerimine looma tervisele hea. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) soovitab tungivalt kodusigadega kokkupuutuvatel isikutel vältida metsas seenel ja marjul käimist ning jahipidamist. Välistada tuleb ka koerte ja kasside pääs lauta. Et sellised karmid nõuded on õigustatud, näitavad kaks uut kinnitust saanud katkujuhtumit: üks Tartu- ja teine Järvamaal.

Amet tuvastas korrapärase kontrolli käigus Tartumaal asuvas seafarmis sigade Aafrika katku tekitaja. Viirusetekitaja leiti looma proovidest, mistõttu taudipunktis kehtestatakse karantiin, farmi ligi 1200 siga hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

VTA võttis proovid Tartumaal Puhja vallas Rämsi külas asuvast seafarmist taudistunud aladel tehtava korrapärase kontrolli käigus 28. juulil. Diagnoos sai kinnituse täna hommikul.

«Veterinaar- ja toiduamet teeb alates esimestest seakatkuleidudest metsigadel eelmise aasta septembris pidevat kontrolli taudistunud alade seafarmides, et jõuda võimalikule taudipuhangule kiiresti jälile. Puhja vallas asuva farmi puhul diagnoosisime katku enne sigade ulatuslikku haigestumist,» ütles VTA peadirektor Ago Pärtel.

Samuti tuvastas VTA sigade Aafrika katku tekitaja Järvamaal asuvas seafarmis. Proovid võeti Roosna-Alliku vallas Valasti külas asuvast seafarmist 28. juulil, täna saabus diagnoosile ametlik kinnitus. Kokku oli farmis 385 mahepidamisel siga, kellest esimesed on sigade Aafrika katku tõttu praeguseks surnud ning ülejäänud hukatakse.

Mõlemas taudipunktis kehtestatakse karantiin, kõik sead hukatakse ja hävitatakse vastavalt sigade Aafrika katku tõrje tegevusjuhendile. Peale farmide loomadest tühjendamist viiakse läbi hoonete puhastamine ja desinfitseerimine. Taudipunktide territooriumile tohivad siseneda ainult VTA volitatud isikud.

VTA soovitab tungivalt kodusigadega kokkupuutuvatel isikutel vältida metsas seenel ja marjul käimist ning jahipidamist. Välistada tuleb ka koerte ja kasside pääs lauta.

«Lisaks loomatauditõrje seaduses sätestatud bioohutusnõuetele soovitame tungivalt seakasvatajatel vaadata üle oma senine tegevus ja teha täiendavaid jõupingutusi katku leviku piiramiseks,» ütles Ago Pärtel. «Sigadega kokkupuutuvad isikud peaksid vältima metsas käimist, samuti tuleks välistada koerte ja kasside pääs lauta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles