Tõrva valmistub suviseks suursündmuseks

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva Loits 2013 - The greatest hits of Kalevipoeg
Tõrva Loits 2013 - The greatest hits of Kalevipoeg Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Juba nädala pärast leiab Tõrvas aset Eesti suurim tule, vee ja muusika vabaõhuvaatemäng Tõrva Loits.

Vaid ühel suveõhtul, 8. augustil, etendub Loitsul muusikaline vaatemäng «Kilplaste Tagasitulek». Vaatemängu aitavad sel korral muusikaliselt publikuni tuua ansamblid Kosmikud ning HU? ja eesti hip-hopi legend Genka. Õhtu juhatavad sisse Lenna ja Karl-Erik Taukar ning lavale astuvad ka saate «Eesti otsib superstaari» superfinalistid Jüri Pootsmann ja Gertu Pabbo.

Sarnaselt viimase kahe aastaga saab ka tänavune Tõrva Loits ainest Kreutzwaldi loomingust, etendades sel korral lavastaja Mart Kolditsa käe all vaatemängu kilplaste tegemistest, kus keskendutakse muuhulgas teemadele nagu rumaluse jäävus ajas ning talupojatarkuse hääbumine igapäevaelust.

Koreograafia eest vastutab Eesti tantsuilma noor «vanameister» Märt Agu ning loovjuhi ülesannetes on Reigo Ahven. Eriefektid teostab Trikivabrik ning tulise vaatemängu korraldavadd Valgusfestivali Tulemeistrid. Selgi aastal on kohal juba Tõrva Loitsu püsikülaliseks saanud Viljandi drumlab, kaasas maailma suurimad trummid.

Lavastaja Mart Kolditsa sõnul tõotab selleaastane vaatemäng tulla varasemast veelgi suurejoonelisem. «Kui iga aastaga on Tõrva Loitsu etendus kasvanud, siis nii ka sellel aastal. Publikut ootavad veelgi pöörasemad trikid vee, tule, valguse, video ning akrobaatikaga. Ja nii võimatu kui see ka ei tundu, saab sellel aastal olema laval veel rohkem actionit.»

Noor, kuid juba laialdast tunnustust pälvinud lavastaja Koldits on sel aastal püüdnud enda looduga ohtralt tähelepanu. Sellest enim kajastust on kindlasti toonud tema lavastatud vabariigi aastapäeva kontsertetendus oma leidlike ning südamlike lahendustega.

Leidlikke ning üllatusi pakkuvaid lahendusi kohtab kindlasti ka seekordsel Tõrva Loitsul, kuid nagu Koldits lubas, saab publik osa võimsamast ja pöörasemast vaatemängust, kui seda on olnud tema eelnevad lavastused.

Räppar Genka ei olegi seni eales üheaegselt lava jaganud ei Kosmikute ega ansambliga HU?. «Ma olen kindel, et see saab kokku kõlama väga hea,» vastas ta küsimusele, kuidas tema arvates võiks kokku kõlada üdini maskuliinne Genka ja äärmiselt feminiinsete tekstide poolest tuntud HU?.

Eelmisel aastal oli külastajate huvi Loitsu vastu niivõrd suur, et kõik müüki pandud piletid osteti ära juba eelmüügist, kusjuures mitusada eelnevalt pileti soetamata jätnud ning kohale tulnud huvilist pidi jääma värava taha. Et kõigil pileti ostnutel oleks võimalikult mugav ja turvaline külastuskogemus, pidid korraldajad vastu võtma otsuse, et vaatamata väga suurele huvile lisapiletite osas neid samal õhtul siiski müüki juurde ei saa anda.

«Tõrva Loitsu kontseptsiooni üks oluline osa on pakkuda kohale tulevale publikule ennekogematult kõrget kultuurilist sisu ning turvalist ja mõnusat äraolemist. Loits on loodud olema nende suve suursündmuseks,» kinnitas Tõrva linnapea ning Tõrva Loitsu peakorraldaja Maido Ruusmann.

Aastast 2008 toimuv Tõrva Loits on suurim muusikaline vaatemäng Tõrvas ning suurejooneline lõppakord Tõrva Tule päevadele, mis vältavad linnas pea kogu esimese augustinädala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles